Dávid Bokrost akarja, de amit akarnak a többiek?

Olajos Péter: "valami megbomlott Dávid Ibolyában"

Visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el a Magyar Demokrata Fórumban, Bokros Lajos EP-jelölése megkérdőjelezi a párt identitását - írta Olajos Péter, az MDF alelnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

2009.02.26 06:59MTI

A párt EP-képviselőjeként is dolgozó politikus kiemelte: megkérdezése nélkül döntöttek Bokros Lajos jelöléséről.

"Mint a Magyar Demokrata Fórum alelnöke, ezúton szeretném felhívni az MDF-tagság és a jobb-közép szavazótábor figyelmét, hogy az MDF életét beárnyékoló visszásságok és belső hatalmi harcok elérték azt a stádiumot, amely immár visszafordíthatatlan folyamatok kiindulópontjává válhat" - írta Olajos Péter, aki jelenleg Guyanában tartózkodik, az AKCS-EU (afrikai, karibi, csendes-óceáni - európai uniós) közös parlamenti közgyűlésen.

A politikus hangsúlyozta, hogy az eljárás módja és a jelölt személye is meglepte. Mint írta, a Horn-kormány volt pénzügyminiszterét felkészültsége és következetes magatartása miatt tiszteli, de nem tartja az "antalli konzervativizmus" hiteles képviselőjének.

A politikus azt is kiemelte, hogy az MDF elnöksége pontosan tudta, hogy február 21. és 27. között az EP-delegáció tagjaként Dél-Amerikában lesz az AKCS-EU közgyűlésen. A vezetés a háta mögött, megkérdezése nélkül döntött, amely megkérdőjelezi az MDF identitását - tette hozzá. Az MDF elnöksége kedden döntött arról, hogy Bokros Lajos volt pénzügyminisztert kérik fel, legyen az európai parlamenti választásokon a párt listavezetője. A keddi döntésről Dávid Ibolya szerdán tartott sajtótájékoztatót.

A döntés okaként az MDF elnöke azt mondta: válságkezelésre szorul Magyarország és az Európai Unió is, a válságkezelésben pedig vitathatatlan tapasztalata van Bokros Lajosnak. A pártelnök azt mondta, hogy Olajos Péter kedden azért nem vett részt az elnökségi ülésen, mert jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik. Közölte: ha hazaérkezik, vele is megbeszélik ezt a kérdést. Hangsúlyozta azt is: a tizenkét tagú elnökség nagy többséggel döntött Bokros Lajos jelölése mellett. A csütörtöki Magyar Hírlap információi szerint Pettkó András parlamenti képviselő és Eötvös Mihály Nógrád megyei elnök is Bokros Lajos jelölése ellen voksolt a keddi szavazáson, Hock Zoltán elnökhelyettes pedig nem volt jelen az ülésen.

A napilapnak Katona Kálmán MDF-es politikus arról beszélt, hogy "valami megbomlott Dávid Ibolyában. Olyannyira képtelen az ötlet, hogy azt gondoltam, ezt biztosan álmodom".

Csáky András országgyűlési képviselő pedig a csütörtöki Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, hogy ő sem tudott a tervezett döntésről. A lap információi szerint Boross Péter volt miniszterelnök már korábban tudhatott arról, hogy mit tervez az elnökség, ez is közre játszhatott távozásában. Az MDF-ből kizárt Almássy Kornél szerdán közleményben reagált a bejelentésre.

Dávid Ibolya végleg a baloldalra löki az MDF-et Bokros Lajos jelölésével, ezért felszólítja a párt tagságát, hogy akadályozzák meg ezt
- írta a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.