Fidesz vs. Reformszövetség

Navracsics: "Semmiféle megszorítást nem támogatunk!"

A Fidesz megszorítást és adóemelést nem támogat; a KDNP szerint az embereket először munkához kell juttatni, csak ezután lehet szó a szociális kiadások szűkítéséről - mondta a Reformszövetség javaslatairól Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, illetve Hargitai János, a KDNP szakpolitikusa az MTI-nek.

2009.02.24 16:21MTI

A Reformszövetség múlt héten közzétett javaslata összesen 1.325 milliárd forinttal csökkentené az állami jövedelemelvonást 2013-ig, azzal, hogy a versenyképesség javítása és a növekedés gyorsítása érdekében a jelenlegi 50 százalékos költségvetési centralizációt 8 százalékponttal szűkítené.

A Reformszövetség programja szerint az államháztartás működési kiadásaiból 2009-ben 200 milliárd forintot, 2010-ben és 2011-ben 150-150 milliárd forintot, a 2009-2013-as időszakban összesen 550 milliárd forintot lehetne megtakarítani. A szövetség elhibázottnak tartja a 13. havi nyugdíj bevezetését, amelynek teljes eltörlésére vagy legalábbis csökkentésére lenne szükség, és át kellene tekinteni a rokkant- és korkedvezményes nyugdíjak rendszerét. A nyugdíjak terén a Reformszövetség 2009-ben 65 milliárd forintos, 2010-ben 120 milliárd forintos, a 2009 és 2013 közötti időszakban összesen 335 milliárd forintos megtakarítással számol.

A Reformszövetség adó- és járulék munkacsoportja azt ajánlotta, hogy a munkáltatói járulékterheket idén 5 százalékponttal, jövőre további 3 százalékponttal, majd 2011-ben még 2 százalékponttal csökkentse a törvényhozás, és a személyi jövedelemadó 18 százalékos sávjának felső határát még az idén emelje évi 5 millió forintra.

A szövetség programja 2010-től emelné a tételes egészségügyi hozzájárulást (eho) a jelenlegi 1.950 forintról 5.000 forintra és a 20 százalékos általános forgalmi adót - átmeneti jelleggel - 24 százalékra. A vállalkozások 4 százalékos különadójának megszüntetését is 2010-től javasolja a Reformszövetség, s ezzel egyidejűleg a társasági adó 2 százalékponttal, 18 százalékra emelkedne úgy, hogy a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorra kivetett nyereségadó 10 százalék maradna.

A helyi iparűzési adó megszüntetése csak az önkormányzati rendszer átalakítása után képzelhető el. Az átalakított szja-terhelést már 2009-ben kiegészítheti az értékalapú ingatlanadó, amely a 30 milliónál értékesebb lakóingatlanokat terhelné, az értékhatár alatti ingatlanoknál maradna az ingatlanadózás jelenlegi gyakorlata.

Navracsics Tibor az MTI azon kérdésére, hogy mi az, amivel egyetértenek, és mit utasítanak el a Reformszövetség javaslatai közül, úgy válaszolt: a Fidesz semmilyen adóemelést és megszorítást nem támogat, szerintük adó- és járulékcsökkentésre, teljesen új gazdaságpolitikára és új kezdetre van szükség.

A KDNP-s Hargitai János szerint feltétlenül csökkenteni kell a gazdaságot terhelő adókat. A kiadáscsökkentésről az MTI-nek azt mondta: lát lehetőséget arra, hogy állam saját magára kevesebbet költsön, és ha magán spórol a kormány, az irritálja a legkevésbé az állampolgárokat. Szerinte például a területfejlesztési rendszer sok pénzt visz el, így az önkormányzati reformmal összehangoltan innen lehetne forrásokat megtakarítani.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy a szociális és jóléti rendszereken akkor lehet spórolni, ha a most ebből élő emberek munkához jutnak. Az úgy nem megy, hogy a szociális juttatásokat csökkentem, de munkaalkalmat nem tudok teremteni
- tette hozzá. Mint mondta, a kormányban nem látja az elszántságot a bátor lépésekre, a politikai felelősséget nem viselő Reformszövetség javaslataiban sokkal inkább.

Szerinte a kormány továbbra is óvatos és sodródik, és ugyan most lépéskényszerben van, mindig csak annyit hajlandó tenni, amit a világgazdaság változásai kikényszerítenek. Ha megvalósítják azt az átrendezést, amit Gyurcsány Ferenc bejelentett, Magyarország még mindig a sor végén lesz a régión belül.-mondta

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.