Nem kell beszámolniuk a gazdálkodásukról

A Bíróság szerint azt csinál a Centrum Parkoló Kft., amit akar

Megváltoztatta a korábbi ítéletet másodfokon a Fővárosi Bíróság a Centrum Parkoló Kft. elleni perben, így a cégnek nem kell kiadnia a gazdálkodására vonatkozó adatokat - közölte a felperes LÁT-KÉP Egyesület képviseletében eljáró Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ügyvédje kedden az MTI-vel.

2009.02.24 15:15MTI

Baltay Levente tájékoztatása szerint a Fővárosi Bíróság azért utasította el a parkolótársaság bevételeit évenkénti bontásban kérő keresetet, mert az nem tartalmazta konkrétan, hogy a felperes milyen adatokra kíváncsi. Az ügyvéd emlékeztetett arra: a LÁT-KÉP Egyesület azért fordult bírósághoz, mert álláspontja szerint teljesen átláthatatlanok az állampolgárok számára a főváros parkolási rendjével kapcsolatos jogszabályok és szerződések, holott a budapesti lakosok többségét érintő információkról van szó.

Az üzemeltetőkön kívül gyakorlatilag senki nem tudja, hol és miképp hasznosul az automatákba bedobott pénz. Az egyesület szerette volna megismerni a Centrum Parkoló Kft. gazdálkodásával kapcsolatos információkat, de a cég megtagadta az adatok kiadását, ezért a szervezet a TASZ segítségével bírósághoz fordult. A pert első fokon a LÁT-KÉP nyerte meg, akkor a Pesti Központi Kerületi Bíróság kötelezte a Centrumot az adatok kiadására.

A pervesztes cég nem fogadta el az elsőfokú döntést és fellebbezett, a Fővárosi Bíróság pedig a korábbi döntést megváltoztatva a kereset elutasítása mellett döntött. Baltay Levente azt mondta: a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak felülvizsgálatért, emellett az egyesület - a lehetőségeihez képest pontosítva az adatkérést - ismét kéri a parkolótársaságot az adatok kiadására.

Az ügyvéd külön kitért arra, hogy álláspontja szerint a parkolócégnek nem kérésre kellene ezeket az adatokat közölnie, hanem önkéntes adatszolgáltatásként kellene beszámolnia azokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.