Mindjárt itt a felvételi!

OKM: a középiskolai írásbelik alapján megfelelően rangsorolhatók a diákok

Megfelelően differenciáltak a tanulók között és lehetőséget adnak a felvételi rangsorolásra a középiskolai továbbtanuláshoz tartott írásbelik az oktatási tárca szerint.

2009.02.17 09:27MTI

A középiskolák 9. évfolyamára jelentkezők átlagosan 50,69 százalékos, a nyolc-, illetve a hatosztályos gimnáziumba jelentkező negyedik, illetve hatodik osztályos tanulók átlagosan 72,03, illetve 72,3 százalékos eredményt értek el a központi írásbeli vizsgákon - olvasható a szaktárca honlapján.

A január 23. és február 5. között tartott írásbelik célja elsősorban nem a lexikális ismeretek, hanem a középiskolai továbbtanuláshoz szükséges alapvető készségek és képességek felmérése volt. A tanulók számára a konkrét ismeretek, a tanulási folyamatban megismert, begyakorolt eljárások alkalmazása mellett több feladat újszerű összefüggésekben, szokatlan módon is teret nyitott a tanultak ötletes alkalmazásának, a kreativitásnak. Az írásbeliken az egyes évfolyamokon elért átlagos eredmények pontosan megfelelnek az előzetesen várt teljesítményeknek - a tárca összegzése szerint.

A 9. évfolyamra jelentkező mintegy 58 ezer tanuló "reprezentatív mintának" is tekinthető a korosztályukban; az ő átlagteljesítményük 50,69 százalékos volt. A tehetséggondozó középiskolába pályázó 1.692 diák még ennél is jobban teljesített, átlagpontszámuk 64,59 volt. A néhány ezer - zömében korosztálya legjobbjai közé tartozó - 4. illetve 6. osztályos tanuló átlagteljesítménye 72,03 százalék, ill. 72,36 százalék volt az írásbelik alapján. A tárca értékelése szerint a teljesítmények eloszlása megfelel a "matematikailag" elvárhatónak, az írásbeli felvételi feladatsorok megfelelően differenciáltak a tanulók között, azaz lehetőséget adnak az iskolák számára a felvételi rangsorolásra. A három különböző évfolyamon megszervezett, négyféle írásbeli eredményeiből alapján a gyakorló pedagógusokból álló bizottságok által összeállított feladatsorok betöltötték a feladatukat.

A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a felvételiken nemcsak ez az írásbeli dönt, hiszen mindenütt kötelező figyelembe venni az általános iskolai tanulmányi eredményeket is, valamint a nyolcadikosok esetében az írásbelit tartó iskolák 64 százalékában szóbeli felvételi is lesz.

A tárca megjegyzi azt is, hogy a feladatsorokban szereplő példákkal, valamint a javítókulcsokkal kapcsolatban a korábbi éveknél jóval kevesebb észrevétel, kérdés érkezett, ugyanez mondható el a dolgozatok javításával kapcsolatban benyújtott tanulói észrevételek számáról is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.