Kialakul a "végleges változat"

Intézkedések a válság hazai hatásaira - Kormányülésen egyeztet az MSZP

Délelőtt a kormány, majd az MSZP elnöksége és a frakció ülésezik, hogy egyeztessen az adó-, a szociális és foglalkoztatási rendszer átalakításának végleges lépéseiről.

2009.02.15 08:15MTI

Délelőtt a kormány, majd az MSZP elnöksége és a frakció ülésezik, hogy egyeztessen az adó-, a szociális és foglalkoztatási rendszer átalakításának végleges lépéseiről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlament tavaszi ülésszakának első napján, február 16-án jelenti be a világgazdasági válság magyarországi hatásai kapcsán szükséges intézkedéseket.

Az elmúlt hetekben az intézkedéscsomag több eleme is nyilvánosságra került, de a végleges változat csak ezen egyeztetések eredményeként alakul ki.

Gyurcsány Ferenc évindító beszédével kezdődik a tavaszi ülésszak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évindító beszédével és Bácskai János fideszes képviselő mandátumigazolásával kezdődik hétfőn a tavaszi ülésszak. Az ülés kétnapos, hétfőn a képviselők megválasztják a Költségvetési Tanács három tagját is.

A hétfői ülés kezdetén - a mandátumigazpolás után - leteszi a képviselői esküt Bácskai János. A fideszes képviselő nyerte a ferencvárosi időközi választást, amelyet Gegesy Ferenc, SZDSZ-es képviselő lemondása miatt írtak ki.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában ismerteti a kormány által tervezett lépéseket. Erre a felszólalás időtartamától függően reagálhatnak 5-5, vagy 8-8 percben a frakciók.

Az interpellációk, azonnali kérdések, kérdések után, egyszerű többséggel, nyílt szavazással, egyenként választja meg az Országgyűlés a Költségvetési Tanács három tagját.

Az új testület elnöki posztjára jelölt Kopits György, illetve a tanács tagjainak jelölt Török Ádám és Oblath Gábor is egyhangú támogatást kapott a költségvetési bizottságban.

A tanács tagjainak eskütétele után dönt a parlament a köztársasági elnök által tavaly decemberben megfontolásra visszaküldött, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény módosításáról.

Sólyom László
szerint a törvény első paragrafusa azzal, hogy módosította a közeli hozzátartozó meghatározását, egyenlőségjelet tett a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat közé, ám a két intézmény közötti alkotmányos különbséget fenn kell tartani.

E különbség fenntartása azonban nem jelenti azt, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat ne lehetne alkotmányos.

A köztársasági elnök emlékeztetett az Alkotmánybíróság decemberi - a törvényjavaslat elfogadását követő, de még kihirdetése előtti - határozatára, amellyel megsemmisítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, így az nem lépett hatályba 2009. január 1-jén.

A törvényjavaslat zárószavazás előtti módosító indítványa a jogszabálytervezet első paragrafusának elhagyását javasolja.

A házelnök által javasolt napirendben szerepel az állami vagyonról szóló törvényjavaslat Répássy Róbert (Fidesz) által kezdeményezett módosításának tárgyalása is, ám kérdéses, hogy valóban megkezdődik-e a vita.

A javaslat általános vitára bocsátását ugyanis a költségvetési bizottság többsége, az MSZP és az SZDSZ szavazataival, nem támogatta.

Répássy Róbert még tavaly novemberben kezdeményezte, hogy minimális szintre, azaz 3-3 főre csökkentjen a nagy állami cégek igazgatóságainak és felügyelő bizottságainak létszáma, az itt helyet foglalók fizetése pedig a mindenkori átlagbér szintjére csökkenjen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.