Varga szerint a kormány nem csinál semmit

Fidesz: 400 milliárd forintos lyuk van a büdzsében

A Fidesz szerint - a kormány számításaival ellentétben - nem 200, hanem 400 milliárd forintos lyuk van a 2009-es költségvetésben - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

2009.02.13 13:17MTI

Varga Mihály az MTI kérdésére kifejtette: a tartalék 130-140 milliárd forintra olvadt, és a kormány azzal sem számolt, hogy a magyar gazdaság "zuhanórepülése mélyebb lesz, mint amit terveztek". Hozzátette: a kormány által bejelentett 200 milliárd forinton túl további 200 milliárd forintos veszteséget jelent a társasági adóból befolyó összeg csökkenése, valamint az úgynevezett jegybanki sterilizációs veszteség. A Fidesz alelnöke szerint a kabinet - kiszivárgott tervei szerint - adóemeléssel akarja betömni az elhibázott gazdaságpolitika és a világgazdasági válság miatt kialakult lyukat a büdzsében.
 
Ez pedig szembemegy az európai gyakorlattal, az adócsökkentéssel - fűzte hozzá. Az ellenzéki politikus közölte: a kormány az év végén elköltötte a tartalék egy jelentős részét a 13. havi fizetések és nyugdíjak kompenzációjával. A társasági adóbevételeket növekedési prognózisra építették, de a Fidesz becslései szerint csak egyharmada folyik be a tervezett összegnek - jegyezte meg. Varga Mihály közölte: "mély hallgatás van" a jegybanki sterilizációs veszteségről, amely a magasabb jegybanki tartalék miatt alakult ki, és mivel idén keletkezett, 2009-ben kell elszámolni is.
 
Az alelnök a bruttó hazai termék 2,1 százalékos, utolsó negyedévi csökkenése miatt azt mondta, "a magyar gazdaság zuhanórepülésben van, és ez a zuhanórepülés sokkal nagyobb és sokkal erősebb, mint amely a szomszéd országokban tapasztalható". Utalt arra, hogy a cseh és a szlovák gazdaság, ha szerény mértékben is, de növekedett 2008 utolsó negyedévében. Hozzátette: a gazdaság állapota tükröződik a munkanélküliségi adatokban is, egyharmaddal kevesebb munkalehetőség van, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Varga Mihály szerint október óta válság van, telnek a hónapok, a kormány naponta, hetente jelent be újabb programokat, amelyekből aztán nem lesz semmi. "Kevesebb szöveg kellene és több intézkedés" - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken azt mondta, a GDP-hez mérten a magyar állam 2011-ig egy-két százalékkal csökkenti kiadásait, miközben a munkavállalók 90 százaléka az alacsony személyi jövedelemadó kulccsal fog adózni, Varga Mihály közölte: "Gyurcsány Ferenc már annyi mindent ígért, hogy az ember egy kicsit immúnissá vált a bejelentéseivel szemben". Hozzátette: a kormányfő megint csak beszél, de bejelentéseinek eddig semmilyen konkrét következménye nem volt a magyar gazdaságra. A Fidesz alelnöke azt mondta, nem az adóátrendezés az, amire az országnak szüksége van, és ez nem az a radikális átalakítás, ami kellene. 

Elmondta: radikális adó- és járulékcsökkentésre, gazdaságfejlesztési programra és a felesleges állami kiadások befagyasztására van szükség. Az elmúlt hetek bútor- és luxusautó-beszerzései után kiderült: a kormány képtelen arra, hogy magán kezdje el a takarékoskodást - tette hozzá. Egy másik kérdésre azt mondta, kudarcba fulladt a bankmentő csomag, ahhoz egy bank sem tudott hozzáférni. 

A rossz csomag veszélyezteti az ország működőképességét - közölte. Előbb-utóbb a kormány visszakullog a Nemzetközi Valutaalaphoz, és bejelenti, hogy ezt a bankmentő csomagot ebben a formában nem tudja felhasználni, másfajta segítséget kér - vélekedett a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.