Koronavírus

Az EIB 162,5 millió euróval támogatja a magyar egészségügyi szektort

A pénzügyi támogatás a koronavírus-járvány elleni védekezéshez kapcsolódó orvosi felszerelések, egyéni védőeszközök, mobil egységek és sürgősségi konténerkórház beszerzését és felállítását segíti, hogy növelje a fertőzés betegeinek kezelésére szolgáló ágyak számát Magyarországon.

2020.12.04 20:44MTI

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 162,5 millió euró (mintegy 58,5 milliárd forint) kölcsönnel támogatja a koronavírus-járvánnyal küzdő magyar egészségügyi szektort, a kölcsön kedvezményezettje az Állami Egészségügyi Ellátó Központ - közölte a luxembourgi székhelyű uniós bank pénteken közleményben.

A pénzügyi támogatás a koronavírus-járvány elleni védekezéshez kapcsolódó orvosi felszerelések, egyéni védőeszközök, mobil egységek és sürgősségi konténerkórház beszerzését és felállítását segíti, hogy növelje a fertőzés betegeinek kezelésére szolgáló ágyak számát Magyarországon.

Tereza Czerwinska, az EIB alelnöke elmondta, az uniós beruházási bank célja Európa egészségügyi rendszereinek erősítése a koronavírus-járvány jelentette kihívásokkal szemben.

"Készen állunk, hogy támogassuk a tagállamokat, köztük Magyarországot, hogy a legjobb ellátást tudják biztosítani állampolgáraik számára" - fogalmazott.

A járvány leküzdésének hosszú távú megoldása érdekében az uniós bank 600 millió eurót (mintegy 216 milliárd forint) fordít az oltásokkal, kezeléssel és diagnosztikával foglalkozó európai vállalatok támogatására - közölte.

A közlemény idézte Varga Mihály pénzügyminisztert, aki azt mondta: nagyra értékeli az EIB-nek a járvány leküzdését célzó, a magyar egészségügyi rendszer és az egészségügyi infrastruktúra képességét fejlesztő támogatását.

Az EIB közleménye szerint a támogatás segíteni fogja Magyarországot a járvány hatásainak gyorsabb kezelésében, megerősíti a nemzeti egészségügyi rendszert és növeli az ország súlyos vészhelyzetekre reagáló képességét.

Az EIB az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezéssel foglalkozó intézménye, amelynek tulajdonosai az uniós tagállamok. Hosszú lejáratú finanszírozást biztosít pénzügyi szempontból észszerű beruházásokhoz, hozzájárulva ezzel az EU szakpolitikai céljainak megvalósításához.

Az EIB magyarországi tevékenységének kezdete óta a bank által nyújtott magyarországi hitelezési kötelezettségvállalások értéke megközelíti a 21,6 milliárd eurót. Az EIB 2008 és 2018 között 13,2 milliárd euró értékű hitelszerződést írt alá. Az EIB befektetései a magyar gazdaság fontos ágazataira terjednek ki, ideértve a közlekedést, a környezetvédelmet, az energetikai infrastruktúrát, a gyáripart és a szolgáltatási szektort. A bank magyarországi tevékenységének másik fontos eleme a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelezése, helyi pénzügyi intézményeken keresztül. Az EU bankja 2001 óta 5172 magyarországi kkv-t támogatott, amelyek eközben 263 767 munkahelyet tartottak fenn.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.