Koronavírus

Olaszországban egyedül Abruzzo tartomány marad kiemelten veszélyes zóna

Vasárnaptól ismét módosul a tartományok besorolása a járvány veszélyességi fokozata szerint.

2020.12.04 20:35MTI

Olaszországban csökkentik a tartományok járványveszélyességének fokozatát, miközben egy nap alatt 24 ezer új fertőzöttet szűrtek ki és 814 beteg halt meg az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint.

Vasárnaptól ismét módosul a tartományok besorolása a járvány veszélyességi fokozata szerint.

Vörös, vagyis kiemelten veszélyes térségből közepesen veszélyes, narancssárga övezetbe kerül át Campania, Toszkána, Valle d'Aosta. Narancssárgának számít már Lombardia, Piemont, Calabria és Basilicata is, ami azt jelenti, hogy a tartományokba kizárólag engedéllyel lehet belépni, az üzletek nyitva tartanak, de presszók és éttermek reggel öttől este tízig csak elvitelre dolgozhatnak.

A korábban narancssárga Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Marche, Umbria, Puglia sárga, vagyis alacsonyan veszélyes térség lesz, ami azt jelenti, hogy oda egy másik sárga régióból át lehet lépni. Ezeken a területeken korlátozásnak a vendéglátás kora esti zárása és az éjszakai kijárási tilalom számít.

Vörös tartomány vasárnaptól egyedül Abruzzo marad, de az egészségügyi minisztérium figyelmeztetése szerint további tartományokban szigoríthatnak a következő időszakban, ha nem sikerül ellenőrzés alatt tartani a járványgörbét. Giuseppe Conte miniszterelnök korábban azt mondta, hogy karácsonyra az egész ország sárga színű, vagyis alacsonyan veszélyes lehet. Ennek ellenére december 21. és január 6. között az összes tartomány között tilos lesz a mozgás, december 25-én és 26-án, valamint január elsején pedig a városok, települések közötti közlekedést sem engedélyezik.

Az északi tartományok elnökeinek bírálatata szerint a kormány ezzel csak azt éri el, hogy december 21. előtt "tömegek" indulnak el a déli országrészbe az ünnepekre, ami ismét a járvány terjedésének erősítését idézheti elő.

Egy nap alatt 24 099 új fertőzőttet szűrtek az előző napi valamivel több mint 23 ezer után. Egy héttel ezelőtt - hasonló tesztelési számmal - a szűrt fertőzöttek napi száma még 28 ezer volt.

Egy nap alatt 814 beteg hunyt el a korábbi 993-hoz képest, a halottak száma elérte az 58 852-t.

A járvány február végi terjedése óta 229 orvos hunyt el a betegségben.

A több mint kétszáz olaszországi büntetés-végrehajtási intézet majdnem 60 ezer rabja között 957-en betegedtek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.