Az állam a bérletre adna garanciát!

Állami lakbértámogatáson alapuló bérlakások?

Állami lakbértámogatáson alapuló bérlakás rendszer tervét dolgozta ki a Gestor Befektetési Alapkezelő Zrt., amelynek lényege, hogy piaci alapon épülnének a lakások, amelyek bérbeadásához az önkormányzatoktámogatást nyújtatnának - közölte az alapkezelő.

2009.01.26 14:25MTI

A program lényege, hogy az állam a maga eszközeivel a bérletre ad garanciát úgy, hogy jelentős mértékben, de évente csökkenő ütemben ad támogatást a bérlőknek, az önkormányzatokon keresztül.

Az állam pályáztatja az önkormányzatokat a rendelkezésre álló lakbér-támogatási összeg lehívására. Az önkormányzatok a konkrét lakóingatlan-fejlesztési projektekhez kötötten a megpályázott összegből garantált bérleti díjat fizetnek a megépült ingatlanok tulajdonosának - a befektetőnek - aki az így rendelkezésre álló biztos jövedelem-áramlás alapján megvásárolja a fejlesztőktől a lakásokat. A fejlesztők a lakásokat saját erő, illetve bankhitel segítségével építik fel.

Az állam tehát kizárólag lakbértámogatást ad, vállalkozóit nem. A pénzügyi modell feltételezi, hogy az ingatlanfejlesztő által megépített társasházat annak elkészülte után befektetőként ingatlanalap, illetve intézményes befektető, vásárolja meg, és kizárólagos szerződést köt az adott önkormányzattal arra, hogy az a lakásokat albérletbe adhassa. Az önkormányzat, normatív alapon, a saját rendelete szerint dönti el, kinek, és mekkora támogatást nyújt. Piaci adatok szerint a budapesti lakásbérleti díjak átlaga havonta 1.500 forint négyzetméterenként, így egy átlagos 70 négyzetméteres lakás havi piaci bérleti díja 100 ezer forint körül lehet. Ez az összeg egy átlagos magyar család számára nem megfizethető.

Az állam feladata, hogy a piaci bérleti díj és a valós anyagi lehetőségek különbözetét a maga eszközeivel finanszírozza, az önkormányzaté pedig, hogy saját rendelete szerint - normatív alapon - ezt a különbözetet a bérlő helyett az ingatlan tulajdonosának folyamatosan megfizesse. Ez az a garantált bérleti díjbevétel, amely elfogadható mértékre csökkenti az ingatlantulajdonos kockázatát - s a folyamatban visszafelé az ingatlanfejlesztő, a finanszírozó pénzintézet kockázatait is - lehetővé téve az ésszerű kockázatvállalást és a hitelezést. A Gestor Befektetési Alapkezelő Zrt. számításai szerint tíz év alatt az új támogatási rendszerrel 1.000-3.000 bérlakás épülhet meg vállalkozói alapon.

Viszonylag egyenletes növekedés mellett a 10. évben a megépült lakások száma megközelítőleg 12.000 lesz. Az állami támogatás ebben az időszakban összesen mintegy 32,5 milliárd forint, egy lakásra átlagosan tehát 2,7 millió forint jut, mellyel a lakásállomány mintegy 147 milliárd forint értékű lakással bővülhet. Minden 100 ezer állami forint így legalább 450 ezer vállalkozói forintot indukál, s ezzel hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez is.

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület évek óta szorgalmazza az osztrák rendszerű bérlakásépítés magyarországi meghonosítását. Ennek központi eleme a bérlakásokat építő és üzemeltető nonprofit cégek hálózata, amelyeket - többek közt - bankok, biztosítók, önkormányzatok, szakszervezetek alapítanak Ausztriában. Az építést viszont a piaci szereplő kivitelező cégek végzik.

Ebben a rendszerben az állam és a tartományok az építést támogatják, viszont limitált a lakbér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.