NMHH

Bírságokat szabott ki a médiatanács műsorkvóta-kötelezettségek megsértése miatt

10 ezertől 1,1 millió forintig terjedő bírságokat szabott ki az NMHH.

2020.07.30 10:56MTI

Bírságokat szabott ki a médiatanács tíz televízió szolgáltatójára, amiért eltértek a törvényben előírt kötelezettségeikről - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy a grémium a televíziós szolgáltatók műsorkvótákra vonatkozó 2019-es kötelezettségteljesítésének vizsgálata során 10 ezertől 1,1 millió forintig terjedő bírságokat szabott ki a szolgáltatókra. A törvényi előírások szerint az európai és magyar gyártású, illetve az öt évnél nem régebbi, független európai és magyar művek arányának el kell érnie a műsoridő meghatározott minimális százalékát - tudatták.

Ismertették: a Komlós Városi Televízió egy vizsgált májusi adásnapon a képújság alatti rádiózáskor engedély nélkül kapcsolódott hálózatba a Petőfi rádióval - amelynek szolgáltatója nem tudott a hálózatba kapcsolódásról -, ezért a televízió szolgáltatójára ötvenezer forint bírságot rótt ki a testület, és megtiltotta a jogsértő magatartást.

A grémium a fővárosi Sola Rádió szolgáltatóját tízezer forintra bírságolta, amiért egy vizsgált májusi adáshéten kevesebb helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé a szerződésben vállaltakhoz képest - tették hozzá.

A médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a testület több, cseh joghatóság alá tartozó, de Magyarországra sugárzó csatorna műsorával kapcsolatban kereste meg a cseh társhatóságot, az RRTV-t, amely ennek nyomán körülbelül 3,3 millió forintos bírságot rótt ki a Film Café szolgáltatójára, amiért az erőszakos és megrázó jeleneteket tartalmazó Gyilkos szerelem, valamint A holló című filmeket a gyermekekre való tekintet nélkül napközben tette közzé, a Király!, Hippi túra és A főnök című filmek szintén nappali vetítési időpontjai miatt pedig figyelmeztette a szolgáltatót.

A cseh hatóság a Comedy Central szolgáltatóját is felszólította a magyar gyermekvédelmi előírások betartására a csatornán reggeli időpontban vetített Family Guy négy epizódjával kapcsolatban - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.