Média

NMHH: jól vizsgáztak a magyar joghatóság alá tartozó online tévék a műsorkvóta-kötelezettség terén

A tíz szolgáltató tizenhárom szolgáltatása eleget tett az előírásoknak, így a médiatanácsnak egyikükkel szemben sem indokolt eljárást indítania.

2020.06.26 05:30MTI

Mindegyik vizsgált online televízió szolgáltatója eleget tett tavaly a törvényben meghatározott műsorkvóta-kötelezettségeinek, derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön azt közölte az MTI-vel, elvégezték a tavalyi éves műsorkvóták teljesítésének vizsgálatát azoknál a magyar joghatóság alá tartozó, lekérhető (online) audiovizuális médiaszolgáltatásokat nyújtó szolgáltatóknál, amelyeket erre a törvény kötelez. Az NMHH Hivatala megállapította: mind a tíz szolgáltató tizenhárom szolgáltatása eleget tett az előírásoknak, így a médiatanácsnak egyikükkel szemben sem indokolt eljárást indítania, erről pedig tájékoztatta a testületet.

Felidézték, hogy a médiatörvény szerint a szolgáltatók adásidejéből harminc százaléknak európai, tíz százaléknak pedig magyar műnek kell lennie.

A vizsgálatban a Koncertsziget, a mindiGO TV, a MinDig TV Plusz, a www.d1tv.hu, a Filmdzsungel.hu, az IKON Stúdió, az InviTV Videotéka, a KárpátPress, a TVGO, a Telekom Videótéka, a Tantra-Ecstasy Art House Filmek, a Taoerotic Art House Filmek és a TV2.hu szolgáltatások szerepeltek.

Közölték azt is, véglegesítette a grémium a Mezőkövesd 102,1 MHz helyi frekvencia pályázati felhívását közösségi használatra.

A helyi Cece 91,6 MHz frekvencia közösségi használatára benyújtott ajánlatok tartalmi vizsgálata alapján a Médiatanács felvilágosítást kér a Katolikus Rádió Zrt.-től.

A tanács elvégezte a helyi Sátoraljaújhely 104,9 MHz és Körmend 99,8 MHz frekvenciák kereskedelmi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálatait, és mindkét esetben pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázókat: előbbinél a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft.-t, utóbbinál pedig a Rádió 8 Körmend Kft.-t.

A budapesti Tilos Rádió szolgáltatóját húszezer forintra bírságolta a testület, amiért egy vizsgált januári-februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, hírt, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, illetve több zenét tett közzé.

A Győr Plusz Rádió egy márciusi-áprilisi adáshéten kevesebb zenét, hírt, helyi közéleti, a helyi mindennapi életet segítő műsort és több ismétlést tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest. A közszolgálati műsorszámoknál sem saját vállalását, sem az erre vonatkozó törvényi kötelezettségét nem teljesítette, emellett megsértette a reklámok közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezést is, ezért a Médiatanács felszólította a rádió szolgáltatóját a jogszerű magatartásra.

A Médiatanács a vizsgálatok lefolytatásánál fokozottan figyelemmel volt a koronavírus miatt kialakult helyzetre, és a médiaszolgáltatók magatartását méltányosan, a szokottnál enyhébben bírálta el. A jogkövetkezményeket - felhívás, bírság - ezen felül minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.