Illegális bevándorlás

Szakértő: nagyon sokáig el lehet húzni a kitoloncolási eljárásokat

Olyan sokáig el tudják húzni a migránsok kitoloncolási eljárását a civil szervezetek, illetve az ügyvédek, hogy végső soron Európában maradnak.

2020.03.21 21:30MTI

Olyan sokáig el tudják húzni a migránsok kitoloncolási eljárását a civil szervezetek, illetve az ügyvédek, hogy végső soron Európában maradnak - mondta Tóth Norbert, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A kutató elmondta, a védők egyik kedvenc hivatkozási jogelve a kínzás tilalmának elve, ami meglehetősen tág keretet ad az értelmezésre; már azt is ide sorolják, ha a származási országban úgy általában nem túl magas színvonalú az emberi jogok helyzete.

Ez elmondható a legtöbb ázsiai országról, s erre hivatkozva a legtöbb uniós tagállamban blokkolni lehet a kitoloncolási eljárásokat - tette hozzá. Ha az eljárásokat elhúzzák, akkor lehetőséget teremtenek arra, hogy az érintettek "felszívódjanak" az Európai Unióban.

Ugyanakkor az is előfordul, hogy a származási országok nem akarják visszavenni ezeket az embereket, amit azért tehetnek meg, mert a migránsok zöme papírok nélkül érkezik az unióba - mondta Tóth Norbert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.