Járvány

Koronavírus - Orbán Viktor: tantermen kívüli digitális órarend lép életbe

Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírussal kapcsolatban kihirdetett veszélyhelyzet keretében szükséges intézkedésekről folyamatosan egyeztet a kormány tagjaival és szakemberekkel.

2020.03.13 21:15ma.hu

Péntek kora este már beharangozták, hogy 21:15 órakor Orbán Viktor a magyar kormány és a miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán valamint a koronavírus tájékoztató oldalon bejelentést tesz. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének bejelentése után számos találgatás reppent fel - például van halálos áldozat vagy hogy mégis bezárják az iskolálat.

Orbán a dolgozószobájából beszélt, a döntéseket rendelet formájában valósítják meg de szóban elmondta, 10 akciócsoportot állított fel:
- oktatási
- járványügyi mobil konténerkórház építési
- létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős
- nemzetközi koordinációért felelős
- kommunikációs
- rendkívüli jogrendért felelős
- pénzügyekért felelős
- gazdaság újraindításáért felelős
- koronavírus-csoport (vakcinafejlesztés)
- határellenőrzési

Laborkapacitást illeti:
- több ezer mintavételre elegendő teszt van
- 22 millió pár kesztyű
- maszk 1,2 milliónyi
- érkezik további 1 millió
- 2000 lélegeztető
- altatógép szintén 2000 darab
ez szerinte sok tízezer megbetegedést orvosol.

Irán, Kína, Dél-Korea, és Olaszország után Izraelből sem lehet belépni, akik magyarként onnan jönnek haza, azoknak vállalniuk kell a vesztegzárat.

Március 16-ától új oktatási munkarend, tantermen kívüli digitális órarend lép életbe, a tanulók nem mehetnek az iskolába. Az igazgatóknak be kell menniük, a tanároknak folytatniuk kell az oktatást, digitális eszközökkel, vagy otthonról vagy az iskolából. Mint elmondta, a kormány már tervezte, hogy hogy kiépítik az ország digitális oktatási infrastruktúráját, de most idő előtt megindítják.

A miniszterelnök arra kér mindenkit: a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, mert a járvány a fiatalokat nem, az olyan korabelieket, mint ő, sem fenyegeti, az ilyen életkorúak számára átlagos influenzás tüneteket jelent, ellenben a szüleik, az idősek komoly bajba kerülhetnek, nem a szokásos influenzás megpróbáltatást jelent ez nekik, hanem életveszélyt. "Törődni kell gyermekeinkkel, de vigyázni az idősekre kell."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.