Bűncselekmény

Elítélték a műtárgyakat elsikkasztó volt főmuzeológust

A vádlott a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltba vitte, ahol legalább 3,1 millió forint vételárra tett szert.

2020.01.29 00:30MTI

Bűnösnek mondta ki a bíróság és két év, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönre, valamint 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a főmuzeológust, aki műtárgyakat sikkasztott - közölte a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emeltek vádat a hatvannégy éves egykori főmuzeológus ellen, akit a bíróság - egyelőre nem jogerősen - elítélt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság helyt adott a polgári jogi igénynek is, és több mint 2,5 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt.

A vádlott egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől 2017 októberéig húsz kisplasztikát, hetvenhárom metszetet és ötvenhat festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből. Ezek a műtárgyak 20. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek 18.. és 19. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is - írták.

A vádlott a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltba vitte, ahol legalább 3,1 millió forint vételárra tett szert. Az összesen mintegy 30 millió forint értékű alkotásokat - egy kisplasztika kivételével - a rendőrség megtalálta, lefoglalta és visszaszolgáltatta a múzeumnak.

Az ítéletet a vádlott és a védő tudomásul vette, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.