Bűncselekmény

Elásta halott édesanyját a kertben, hogy fel tudja venni a nyugdíját

Majdnem másfél évig vette fel az elhunyt édesanyja után járó ellátásokat egy nő.

2019.12.10 09:54MTI

Majdnem másfél évig vette fel egy nő az elhunyt édesanyja után járó ellátásokat, miután az asszonyt maga temette el a kertjükben - közölte a Somogy Megyei Főügyészég kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emeltek vádat egy Fonyód környékén élő nővel szemben, aki huzamosabb időn keresztül vette fel elhunyt édesanyja nyugdíját, illetőleg az utána járó ápolási díjat.

A vádlott egyedül élt édesanyjával egy faluban nehéz anyagi és szociális körülmények között; 80 éves édesanyja betegségekkel küzdött, amelyek következtében 2017-ben meghalt.

A vádlottnak az elhunyt nyugdíján és az ápolási segélyén kívül más jövedelme nem volt, ezért a nélkülözéstől való félelmében elhatározta, hogy eltitkolja édesanyja halálát. A holttestet az ingatlanuk kertjében elföldelte, majd ott később egy sírt is kialakított, amit gondozott.

Mivel a vádlott az állam által folyósított juttatások tekintetében a bejelentési kötelezettségeinek nem tett eleget, egészen 2019 májusáig felvette az édesanyja után járó ellátásokat, melynek összege havi szinten - nagyságrendileg - 120 ezer forint volt. A vádlott a közel másfél év alatt majdnem 1,7 millió forinthoz jutott így jogosulatlanul.

A bűncselekménynek végül az vetett véget, hogy a szociális gondozók elkezdték keresni az idős asszonyt.

Az ügyészség a büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerő és azt megbánó vádlottal szemben közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.