Hableány-tragédia

Dunai hajóbaleset - 'Az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem'

Végignézték a Hableány áldozatainak halálát a Viking Sigyn utasai.

2019.07.17 18:22ma.hu
hirdetés

A május 29-i budapesti hajókatasztrófa vizsgálata során felvett tanúkihallgatási jegyzőkönyvek arról árulkodnak, hogy nemcsak az előzésre vonatkozó hajózási szabályokat, hanem a vízen való találkozás, illetve a hajóútvonalak keresztezésének szabályait is megsérthette a Viking Sigyn kapitánya - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a találkozás, keresztezés és előzés hajózásai szabályzatban lefektetett előírásait is sértő részletek a tanúkihallgatási jegyzőkönyvek tanulmányozása és összevetése alapján válhatnak világossá.

Szakértők szerint a Sigyn hajóvezetőjének az AIS-rendszerén, a radarján, sőt szabad szemmel is látnia kellett a Hab­leányt, és azt is, hogy az útvonaluk metszi egymást. A folyami hajózás hírközlését biztosító, ellenőrző és irányító Navinfo diszpécserei tanúvallomásukban pontosan el is mondták ezt.

A kihallgatási jegyzőkönyvekből egyértelmű: a Sigyn érkezett hátulról, a Hab­leány jobbról előrébb haladt tőle, utóbbi a szabályzat szerint nem is változtathatta meg az útirányát, az előbbinek pedig lassítania kellett volna.

A hajózási szabályzat ráadásul azt is világosan kimondja, hogy amennyiben a hajó vezetője összeütközés veszélyét észleli, a hajónak egy nagyon rövid hangokból álló sorozatot kell leadnia.

A Sigyn érkezett hátulról, hajóvezetője azonban nemhogy az összeütközés veszélyét, de magát az ütközést sem észlelte.

A kihallgatási jegyzőkönyvekből egyértelmű: a Viking amerikai utasai kiabáltak a kapitánynak, hogy "hajó, hajó, állj!”, illetve hogy elütött egy kisebb hajót. A kapitány utóbbira mondta, hogy "What?” – "Micsoda?”. Ez 21 óra 6 perc 7 másodperckor történt.

A Sigyn mögött érkező Viking Ingvi hajóvezetője 21 óra 9 perc 57 másodperckor oroszul hívta a Sigynt. "Itt vagyok. Jura, mi történt?”, A kapitány válasza: Összeütköztem valami hajóval. Látsz valamit mögöttem?

A válasz: Mögötted semmit nem látok. majd az Ingvi is megállás nélkül áthajózott a hullámsírba küldött Hableány, illetve a felső fedélzetéről a vízbe esett, illetve ugrott utasok felett, aztán továbbállt

.Erre mondta azt korábban Sógor Zsolt, a Hab­leányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. sértetti képviselőjeként a Magyar Nemzetnek, hogy vizsgálni kell a segítségnyújtás elmulasztását is nemcsak Jurij C., hanem az Ingvi személyzete esetében is.

A jegyzőkönyvekből azonban korántsem csupán ez, az újabb felelősségi kérdés merül fel. A Hableányt legázoló hajó külföldi utasai ugyanis horrorisztikus jelenetekről számoltak be. A szállodahajó felső fedélzetén, az orrtaton álló amerikai turisták a Parlamentet fotózták, így tőlük karnyújtásnyira látták hullámsírba merülni a Hableányt, és még az életük utolsó pillanatait megélő áldozatok szemébe is belenéztek.

A Magyar Nemzet idézi is a tanúkat:

Katherine B. G. a hajó elején, jobb oldalon fotózott. Egyszer csak feltűnt a látóterében a Hableány: ... láttam, hogy annyira közel van, hogy össze fogunk ütközni. [...] A Viking a kis hajó hátsó részét ütötte meg [...], oldalára borult és nagyon gyorsan elmerült [...], a másik hajón láttam, hogy emberek integetnek [...], kiabáltak.

Sana U. látva a rohamosan közeledő Hab­leányt, azt hitte, összeütköznek, majd a másik hajó lepattan a Sigynről: A kis hajó nekiütközött a mi hajónk jobb oldalának [...] oldalra billent, aztán azonnal a nagy hajó alá került [...] sikítottam, és hátrarohantam a kapitányért, aki jött előre és megnézte, hogy tényleg történt-e valami.

Pamela P. A. az ütközés utáni pillanatokról úgy fogalmazott: A kis hajó (az ütközés következtében) befordult a nagy hajó elé, majd a jobb oldalára fordult és elsüllyedt. A kis hajó a nagy hajó bal oldalán jött fel a vízfelszínre, néhány embert láttam a vízben. [...] Ők ekkor még életben voltak [...], mentőmellényeket dobtak be nekik [...], a hajó (a Hableány) a jobb oldalára fordult, az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.