Hableány-tragédia

Megszólalt a búvár, aki elsőként merült le a Hableányhoz

'Meg kell tenni, amit mégsem lehet megtenni.'

2019.05.31 20:13ma.hu

Semmit nem lehet látni a víz alatt – mondta az M1-nek Kovács Gábor, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület búvárja, aki elsőként merült le az elsüllyedt Hableány hajóhoz. “Rettenetesek a körülmények a víz alatt, ipari búvárok és katasztrófavédelmi búvárok merülnek csak ilyen körülmények között” – mondta Kovács.

Mint fogalmazott, gyakorlatilag egy ország azon gondolkozik, hogy megy le egy búvár ilyenkor. Ők megpróbálták, hiszen meg kell tenni, amit mégsem lehet megtenni.

"Szembesültünk azzal, hogy lehetetlen ilyenkor dolgozni. Leengedtük a létrát, pozícióba helyeztük. Van egy kisegítő személyzet, egy merülésvezető, mentőbúvárok, egy hajóscsoport. Lementünk, körbenéztem, gyakorlatilag nulla látás távolság van" – magyarázta.

Most azon dolgoznak, hogy leárnyékolják a hajó előtti szakaszt, hogy a búvár be tudjon jutni a hajótestbe.

Közölte, a merülés előtt van egy eligazítás, amin kapnak egy tervet, megnézzük a metszetrajzokat, vizualizálják az egészet, és ha már lent vannak – ha van látótávolság, ha nincs -, nem akadályozza őket, ha nem látnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.