EP-választás

EP-választás - ÁSZ: 206 sajtótermék jelezte, hogy politikai hirdetést tenne közzé

Magyarországon május 26-án tartják az EP magyar tagjainak választását, a hivatalos kampány április 6-án kezdődik.

2019.03.18 21:30ma.hu

Az Európai Parlament magyar tagjainak választása előtti kampányban 206 sajtótermék tehet közzé politikai hirdetést, ennyien juttatták el ugyanis a törvényben megszabott határidőig árjegyzéküket az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) - közölte a számvevőszék hétfőn.

Az ÁSZ tudatta azt is, hogy internetes oldalán, a www.asz.hu-n a "Választás" menüpont alatt tette közzé az EP-választást megelőző kampányidőszakra vonatkozó hirdetési árjegyzékeket.

A számvevőszék emlékeztetett: a kampányidőszakban - a választási eljárásról szóló törvény szerint - politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely előzőleg eljuttatta hirdetési árjegyzékét az ÁSZ-hoz, erre az EP-választás kampányidőszakára vonatkozóan március 8-ig volt lehetőség.

A határidőig beérkezett árjegyzékeket az ÁSZ a törvényi előírásoknak megfelelően tette közzé, a határidő lejárta után megküldött dokumentumokat nem vette figyelembe. Az ÁSZ honlapján 121 nyomtatott és 85 elektronikus sajtótermék hirdetési árjegyzéke található meg.

A számvevőszék nem vállal felelősséget a sajtótermékek által megküldött árjegyzékek tartalmáért - írták a közleményben.

Az ÁSZ felhívta a figyelmet arra is, a választást követő 15 napon belül - azaz június 10-ig - a sajtóorgánumoknak azt is közölniük kell, hogy a politikai hirdetéseket kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tették közzé.

Magyarországon május 26-án tartják az EP magyar tagjainak választását, a hivatalos kampány április 6-án kezdődik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.