Lengyelország

EP-választás - A lengyel kormánypárt tizenkét pontos programot mutatott be

Európai kiáltvány.

2019.03.10 02:30ma.hu

Európai kiáltvány címmel a határok biztonságáról, az illegális bevándorlás megállításáról, valamint a család védelméről szóló 12 pontos programot mutatott be a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szombaton a délkelet-lengyelországi Rzeszów mellett megtartott tanácskozásán, amelyet a közelgő európai parlamenti (EP-) választásokra való felkészülésnek szentelt.

A Rzeszów közeli Jasionka konferenciaközpontjában megtartott regionális kongresszuson, amely az első volt a PiS EP-választást megelőző regionális tanácskozásainak sorában, mások mellett a párt országos vezetése, listavezető politikusai és regionális tisztségviselői, aktivistái vettek részt.

A programpontok számában az Európai Unió (EU) zászlaján ábrázolt csillagokra utaló dokumentum első pontja az unió alapértékeihez való visszatérés. További pontok többek között a lengyel gazdák érdekeinek védelméről, a Lengyelország számára kedvező uniós költségvetési keretről, az EU-ban árusított termékek egyenlő minőségéről, Európa energiabiztonságáról, a kettős mérce EU-n belüli alkalmazásának megakadályozásáról szólnak.

A kiáltvány ismertetése előtt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kiemelte: a visegrádi csoportnak köszönhetően sikerült megállítani az "őrült" uniós migrációs politikát. "Megmutattuk, hogy kell alakítani az egész EU politikáját, miközben megőrizzük a lengyel identitást, védjük a lengyel érdekeket" - jelentette ki, ezt a hozzáállást nevezte irányadónak a jövőre nézve is.

A PiS választási stábjának vezetője, Tomasz Poreba jelenlegi EP-képviselő, a kiáltvány egyes programpontjait ismertetve, leszögezte: fontos, hogy "Európa a konfliktusok helyszínén nyújtson segítséget, ellenezzük az illegális bevándorlást".

Poreba a szerinte az EU-ban jelenleg megnyilvánuló demokráciahiányról is beszélt, s felemlegette az EU-n belül alkalmazott kettős mérce példáit. Rámutatott: nem keltett uniós reakciót, amikor tavaly ősszel aktív politikust, a Bundestag egyik tagját, Stefan Harbarthot választották meg az alkotmánybíróság tagjává, miközben a lengyel igazságügyi reform folyamatosan brüsszeli bírálatoknak van kitéve a hatalmi ágak állítólagos összemosása miatt.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a kongresszust záró beszédében kijelentette: ami "Franciaországnak és Németországnak szabad, az megengedett Lengyelországban is".

Mondandójában Kaczynski sok teret szentelt a családok támogatásának és a család védelmének. Úgy látta: a családok ma nagy fenyegetésnek, "szociotechnikai fogásoknak" vannak kitéve. "Ez a család elleni támadás, mégpedig a lehető legrosszabb módon folytatott támadás, mert lényegében a gyermekekre irányul" - jelentette ki.

Utalt arra, hogy az ellenzéki Polgári Platform jelöltjeként megválasztott varsói főpolgármester nemrég meghirdetett egy LMBT-charta nevű, széleskörű társadalmi visszhangot kiváltó programot. Kaczynski szavai szerint ez magában foglalja többek között "a gyermekek elhamarkodott szexualizációját" a főváros által irányított óvodákban és iskolákban.

A család hagyományos felfogását rögzítő lengyel alkotmányra utalva, Kaczynski hangsúlyozta: a PiS támogatja a házasságot, a családokat, és az EP-választási kampány során is védeni fogja a szülők azon jogát, hogy maguk nevelhessék gyermekeiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.