Meg akarják változtatni a képmutató szabályozást

Ki döntsön a közszolgáltató cégek vezetőinek kinevezéséről és bérezéséről?

A fővárosi MSZP-frakció nem zárkózik el attól, hogy egy új, egységes szabályozással a jövőben, a szakbizottságok helyett, a Fővárosi Közgyűlés döntsön az összes intézményvezető, a kórházak, a színházak, az iskolák igazgatói és a közszolgáltató cégek vezetőinek a kinevezéséről - nyilatkozta Steiner Pál pénteken az MTI-nek.

2008.01.18 19:43MTI

John Emese SZDSZ-frakcióvezető viszont nem tartja indokoltnak, hogy újranyissák a vezetői kinevezések hatásköriségével összefüggő kérdéskört.

A fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség viszont kezdeményezi a jelenlegi, szerintük "álságos, képmutató" szabályozás megváltoztatását, hogy a jövőben ne a szakbizottság és a mögötte "elbújó, felelősséget nem vállaló" városvezetés, hanem a közgyűlés döntsön a cégvezetők kinevezéséről, bérezéséről. A szocialista képviselőcsoport vezetője elmondta, hogy a gazdasági bizottság kedden a hatályos szabályozásnak megfelelően döntött a közszolgáltató cégek vezetőinek bérezéséről.

Azóta a közgyűlési bizottságok szocialista vezetőinek értekezletén azonban többen kifogásolták a fizetésemelés mértékét és annak megállapítási módját. A politikus úgy véli, hogy a döntés óta kialakult vita kapcsán érdemes továbbgondolni ezt a kérdést. A frakcióvezető megjegyezte: lehet, hogy a gazdasági bizottság nem járt el helyesen, amikor előzetesen nem konzultált ez ügyben más bizottsággal. Lehet, hogy a Főpolgármesteri Kabinetnek is meg kellett volna tárgyalnia a javaslatot.

John Emese ugyancsak közölte, hogy egy ilyen súlyú kérdést, mint a cégvezetők bérezéséről szóló javaslat, a bizottsági döntés előtt célszerű lett volna a Főpolgármesteri Kabinet elé terjeszteni. A politikus szerint a cégvezetők bérstruktúrájának átalakításával transzparensebb lett a jövedelmük. A BKV-vezérigazgató esetében például a korábbi több elem helyett csak két összetevője lesz ezután a jövedelemnek. Jól láthatóan elkülönül az alapfizetés és a prémium. Összességében szerinte nem nőtt a vezérigazgató jövedelme, csupán a versenyszféra felsővezetői bérezéséhez igazodott.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetőjeként sérelmezi, hogy a fővárosban és az országban is egyedülálló módon nem a képviselő-testület, hanem a szakbizottságot "bábként mozgató" városvezetés dönt az ilyen típusú ügyekről. Emlékeztetve arra, hogy tavaly pályázat nélkül, ugyancsak helyszíni javaslatra döntött a szakbizottság a cégvezetők kinevezéséről, megjegyezte, hogy most ismét ugyanez történt a vezetők bérezésénél. A fővárosi képviselők pedig elfogadhatatlan módon ismét csak utólag, jobbára a sajtóból értesültek(nek) ezekről a dolgokról - jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus leszögezte, hogy a közműcégek vezetőinek "szokatlan mértékű" és magyarázatot igénylő béremelési módja kapcsán óhatatlanul felvetődik a kérdés benne, hogy nem alkotmánysértő-e az, ha a közgyűlés döntési kompetenciát elvonják egy belső szabályozással. A politikus kijelentette: "azt gyanítjuk, hogy Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az ügyeletes erős ember dönt az ilyen ügyekben".

Tarlós István nehezményezi, hogy a szakbizottság tagjai is csak az ülésen értesültek erről a városvezetői javaslatról, amely szerint "a közüzemi cégek vezetői havonta olyan jövedelmeket kapnak, mint ami egy lakótelepen élő embernek a féléves, vagy egyéves jövedelme". A politikus különösen soknak tartja a BKV-vezérigazgató havi 1,5 millió forintos fizetését és a 150 százalékos prémiumát, aminek az eddigiekkel ellentétben nincsen feltétele. Ez még az 1970-es években is szokatlan dolog volt - tette hozzá.

A frakcióvezető hangsúlyozta, nem irigylik a cégvezetőktől a béremelést, ha e mögött teljesítmény is van. A BKV esetében azonban a beígért deficitlefaragás elmaradt, 100 milliárd forinthoz közelít az adósságállomány és küszöbön állnak a járatritkítások. Ilyen körülmények között hogy lehet elmagyarázni az embereknek az ilyen mértékű jövedelmet? - tette fel a kérdést. Rámutatott ezzel kapcsolatban arra, hogy a posztját 18 éve betöltő Derce Tamás újpesti polgármester jóval nagyobb felelősség mellett, ennek a fizetésnek egyharmadát kapja.

Magyarázatra szorul az is, hogy a BKV vezérigazgató-helyettese a cég tavaly alapított három belső kft.-jének is az ügyvezetője - jegyezte meg. Ezek miatt "úgy érzem, tartozna némi magyarázattal a városvezetés". A politikus leszögezte, vannak azért jól működő fővárosi cégek is. Példaként említette a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t. Azt sem vitatta, hogy a nagy közszolgáltató cégek vezetőit meg kell fizetni, de mint mondta, ehhez szükség van olyan típusú eredményre is, amit a városlakók is érzékelnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.