A Négy Mancs akciójának első eredménye

Hamarosan Kínából érkezik a tömött libamáj?

Ismét felkelnek a mezőgazdasági dolgozók, de nem az olcsó import vagy a dömpingárak ellen - ezúttal a "Négy Mancs" állatvédői kerülnek sorra. Ők azok ugyanis, akik szeptemberben indítottak kampányt a magyar hízottlibamáj ellen.

2008.12.19 13:50ma.hu

Magyarország mezőgazdászai a felkelést próbálgatják. A gyümölcstermesztők szupermarketek által megszabott dömpingárai elleni nyári protestálása után az állattenyésztők és a tejtermelők olcsó áru elleni tüntetései következtek.

Mindkét esetben külföldi konszernek – az Aldi Németországból, az Auchan Franciaországból, a Tesco Nagy-Britanniából – azok, amik ellen fellépnek. De a Sparra is gyanakodva tekintenek. Most pedig osztrák állatvédőket vádolnak. A „Négy Mancs” szervezet szeptemberben indított kampányt a magyar hízottlibamáj ellen.

Magyarország legnagyobb termelőjére, a Hungeritre – és Ausztriára szorítkozott. Az Adeg, a Spar és a Rewe osztrák leányvállalatának azt vetette a szemére, hogy, ellentétben Németországgal, továbbra is kínál tömött libából származó májat és húst. Ezáltal az osztrák fogyasztók „az állatkínzáson meggazdagodni vágyó, felelőtlen szupermarketláncok áldozatává válnak”. Fénylő példaként Lengyelországot említik, mely egykor világ harmadik legnagyobb hízottlibamáj-előállítója volt, „de feladta ezt az állatkínzó módszert, és ma Európa legsikeresebb libahústermelője”.

Nyulak a „hamis” filmben

Az osztrák állatvédők a vélt sikerükön felbuzdulva novemberben ismét támadásba lendültek: Felszólították a kereskedéseket, hogy bojkottálják az Olivia neveldéből származó nyúlhúst. Egy filmben ugyanis rosszul tartott és beteg nyulakat is bemutattak.

Ezúttal azonban pechje volt a „Négy Mancsnak”: Pallós László, Magyarország „állatvédelmi felügyelője” (hivatali titulus) november végén egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy az Oliviánál nem folyik nyúltenyésztés a videoclipben bemutatott módon. Svájci tulajdonban lévén a vállalkozás az esküszövetségi jog szerint tevékenykedik. Lehet, hogy ez a szabályozás az állatvédők számára talán nem elég szigorú, de sem olyan magyar, sem olyan EU-szabályok nincsenek, amiket a nyulakra alkalmazni lehetne. 

Nem úgy a libáknál. Egy „defektet” követően befejezték az akciót: Az egyik fotó ugyanis, amit a kampány alátámasztására használtak fel, a kézi tömést állította pellengérre, mely fotón egy vascsövet dugtak a liba nyakába.

Csakhogy: Magyarországon ezt a módszert, a közelgő EU-csatlakozásra való tekintettel, gépi töméssel helyettesítették. Ez a módszer pedig a magyar Állatorvosi Kamara szerint nem állatkínzás. Most az állatvédőket vádolják. Egy „neves német ügyvédi iroda“ tesz javaslatokat a jogi lépésekre, mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. Számításai szerint a kampány következtében hét-nyolc milliárd forint (25 és 30 millió euro közti) kár keletkezett. Elgondolkodtató, hogy a magyar szállításokat javarészt német tulajdonban lévő lengyel üzemekből pótolják. Az érdekvédő utalt a már említett állatvédelmi hivatalnok Pallósra, aki „gazdasági motivációkat” sejt a „Négy Mancs” mögött.

Szabó Miklós, a Tranzit-Ker kereskedőház vezérigazgatója szintén hasonló utalást tesz: Bulgariában, Franciaországban, Portugáliában és Spanyolországban is folytatnak gépi tömést – – „ a ’Négy Mancs’ mégis csak Magyarországot támadja”.

Ezidáig az Európában elfogyasztott tömött libamáj 80 százaléka Magyarországról származott. Mostantól lehet, hogy a piacot Kínából látják majd el, aggódik Magyar József, a Hungerit vezérigazgatója.

Ki ellenőrzi majd, hogy milyen módszerrel tömik a libákat?“

Január közepétől ismét tömnek majd libát (és kacsát) a Hungeritnél. A termelők megerősítve érzik magukat azóta, amióta a Parlament a tömött szárnyasokból származó termékeket „nemzeti értékké” nyilvánította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.