Ügyészség

Iskolai lövöldözést tervezett egy 16 éves budapesti fiú

A vád szerint a tizenhat éves gimnazista fiú több iskolatársának is utalt arra, hogy iskolai lövöldözést tervez.

2018.04.13 09:53ma.hu
hirdetés

A tényállás lényege szerint a fiatalkorú terhelt, aki egy budapesti gimnázium tanulója, 2018 januárjában egy közösségi oldalon keresztül, illetve személyes beszélgetések alkalmával, két kiskorú osztálytársának és egy szintén kiskorú ismerősének arra utalt, hogy a közelmúltban történt, a hírekben „floridai lövöldözésként” ismert esethez hasonlóan azt tervezi, hogy a gimnáziumban diáktársait lelövi, majd utána öngyilkosságot követ el. A terhelt ezután átküldött az osztálytársainak egy, az amerikai iskolai lövöldözésről készült amatőr videót, valamint egy olyan linket is, amely oldalra vezetett, amelyen egy sorozatlövő gépkarabély képe és leírása szerepelt.

Mindezek félelmet keltettek a terhelt iskolatársaiban, akik tartottak attól, hogy a terveiben megfogalmazott cselekményt véghez viszi.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a fiút előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, majd a beszerzett bizonyítékok alapján a Fővárosi Főügyészség Gyermek- és Fiatalkorúak Bűnügyeinek Osztálya őt emberölés előkészületének bűntette miatt gyorsított eljárásban – a gyanúsítástól számított harminc napon belül – bíróság elé állította.

A Fővárosi Törvényszék, mint a fiatalkorúak bírósága, a fiatalkorút bűnösnek mondta ki emberölés előkészületének bűntettében, és vele szemben intézkedést alkalmazott, két év próbaidőre próbára bocsátotta. A bíróság egyúttal megállapította, hogy a vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, külön magatartási szabályként pedig önismereti tréningen való részvételre kötelezte.

Az ítélet ellen az eljáró ügyész a terhelt terhére, súlyosításért, szabadságvesztés (fiatalkorúak fogházbüntetése) kiszabása és annak próbaidőre történő felfüggesztése érdekében jelentett be fellebbezést.

A fiatalkorú vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.