Ünnep

A doni áttörésre emlékeztek Józsefvárosban

Az 1943. január 12-i doni áttörés 75. évfordulója alkalmából, a Magyar Királyi Honvédség 2. magyar hadsereg elesett hőseinek emlékére rendeztek megemlékezést és koszorúzást a Ludovika Campus előtt.

2018.01.12 08:56ma.hu

A második világháború idején, a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a 2. magyar hadsereg. A 75 évvel ezelőtti tragédiában több mint 100 ezer magyar katona halt meg, akik többsége ma is jeltelen sírban nyugszik.

Az ünnepség kezdetén Lengyel Andrea zászlós felolvasta Kovács László honvéd 1942 karácsony éjszakáján, a Don-kanyarban írt levelét, majd emlékező imádság következett.

A második világháborús emlékműnél koszorút helyezett el dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nevében prof. dr. Patyi András, az intézmény rektora és dr. Pohl Árpád ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, a Honvéd Vezérkar részéről Apáti Zoltán dandártábornok, a Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség csoportfőnöke, valamint Baráth Ernő dandártábornok, az MH Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka rótta le kegyeletét. A hősi halottakra emlékezett Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat képviseletében dr. Sára Botond alpolgármester és Kállay Gáborné, Ferencváros alpolgármester asszonya is.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.