Állatkínzás

Négy hónapot kaptak Fülöp kutya megkínzói

Négy-négy hónap fogházra ítélték a Nagycserkeszen brutális körülmények között tartott Fülöp kutya gazdáit.

2017.11.29 12:41ma.hu

A vádirat szerint Fülöp - akit megmentői neveztek el - kölyök korától élt a nagycserkeszi, családi ház udvarán, ahol egy kétméteres láncon megkötve tartották, a lakhelye pedig egy lyukas fémhordó volt. Folyamatosan éhezett, gazdái soha nem vitték állatorvoshoz, és oltásokat sem kapott.

Tavaly ősszel Fülöp nyakára a tulajdonosok egy műanyag zsinórt kötöttek, de olyan szorosan, hogy az idővel elvágta a nyakmozgató izmokat és szinte a csontig hatolt, csupán körülbelül fél centiméteres szövet fedte az állat nyelőcsövét, légcsövét és az ereket. A szorítástól Fülöp feje ödémás lett, óriásira duzzadt, a sebbe pedig belepetéztek a legyek. Mindezek következtében a kutya különös, nagyfokú szenvedést élt át, és maradandó testi és lelki károsodást szenvedett.

A súlyosan lesoványodott, beteg állatot a mezőőr fedezte fel, aki értesítette az állatvédőket. A két hónapon át tartó gondos és költséges orvosi ellátás ellenére Fülöp június elején elpusztult. Az Állatbarát Alapítvány akkor ezt írta: "Ideiglenes befogadója mindent megtett érte, utolsó napján és éjszakáján végig simogatta, mellette volt, szerette. Megbeszélték az elmúlt időszak dolgait és ezt követően hajnal 4-kor csendesen elaludt! Ennyi borzalom, ennyi fájdalom megélését nem érdemelte. Nyugodj békén Fülöp!"

A kutya állapotáról folyamatosan beszámolt az alapítvány. Rengeteg kezelést kapott, az Állatorvostudományi Egyetemen kitartóan küzdöttek az életéért. Tápszondával táplálták, ápolták a sebeit, infúziót, gyógyszereket és táplálék-kiegészítőket kapott, beavatkozásokon esett át, kímélő ételekkel etették.

A szerdai ítélethozatalon állatvédő szervezetek több aktivistája is részt vett. Az indoklásban a bíróság kifejtette, a kutya rossz állapota egyértelmű volt bárki számára, aki látta az állatot. A lesoványodott, bűzös, fájdalmai miatt folyamatosan szenvedő állatot először letagadta az elsőrendű vádlott, majd mégis elismerte, hogy van egy kutyája, de azt mondta, hogy már nem érdemes beoltatni, mert úgyis el fog pusztulni. A vádlottak tudtak arról, hogy milyen állapotban van a kutya, de nem tettek semmit, gyakorlatilag hagyták volna elpusztulni - hangsúlyozta az indoklásban az elsőfokú bíróság.

Fülöp "gazdáit" állatkínzás bűntette miatt nem jogerősen négy-négy hónap fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság. A tárgyaláson az Állatbarát Alapítvány polgárjogi igényt is bejelentett. Az ügyész és a védő egyaránt három nap gondolkodási időt kért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.