Fülöp kutya

Fülöp kínzói letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak

A pár súlyosan megszegte az állatvédelmi jogszabályok több rendelkezését is.

2017.06.29 11:51ma.hu
Fotó: Állatbarát Alapítvány

Vádat emeltek a Nagycserkeszen brutális körülmények között tartott kutya gazdáival szemben. A pár súlyosan megszegte az állatvédelmi jogszabályok több rendelkezését is - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség csütörtökön. Ha rajtuk múlik, végrehajtandó börtönbüntetést kapnak.

A vádirat szerint Fülöp - akit megmentői neveztek el - kölyök korától élt a nagycserkeszi, családi ház udvarán, ahol egy kétméteres láncon megkötve tartották, a lakhelye pedig egy lyukas fémhordó volt. Folyamatosan éhezett, gazdái soha nem vitték állatorvoshoz, és oltásokat sem kapott.

Tavaly ősszel Fülöp nyakára a tulajdonosok egy műanyag zsinórt kötöttek, de olyan szorosan, hogy az idővel elvágta a nyakmozgató izmokat és szinte a csontig hatolt, csupán körülbelül fél centiméteres szövet fedte az állat nyelőcsövét, légcsövét és az ereket. A szorítástól Fülöp feje ödémás lett, óriásira duzzadt, a sebbe pedig belepetéztek a legyek. Mindezek következtében a kutya különös, nagyfokú szenvedést élt át, és maradandó testi és lelki károsodást szenvedett.

A súlyosan lesoványodott, beteg állatot a mezőőr fedezte fel, aki értesítette az állatvédőket. A két hónapon át tartó gondos és költséges orvosi ellenére Fülöp június elején elpusztult. Az Állatbarát Alapítvány akkor ezt írta: "Ideiglenes befogadója mindent megtett érte, utolsó napján és éjszakáján végig simogatta, mellette volt, szerette. Megbeszélték az elmúlt időszak dolgait és ezt követően hajnal 4-kor csendesen elaludt! Ennyi borzalom, ennyi fájdalom megélését nem érdemelte. Nyugodj békén Fülöp!"

A kutya állapotáról folyamatosan beszámolt az alapítvány. Rengeteg kezelést kapott, az Állatorvostudományi Egyetemen kitartóan küzdöttek az életéért. Tápszondával táplálták, ápolták a sebeit, infúziót, gyógyszereket és táplálék-kiegészítőket kapott, beavatkozásokon esett át, kímélő ételekkel etették.

A napokban írt arról a Bors, hogy Fülöp gazdáját azonnali hatállyal eltiltották az állattartástól, és komoly pénzbírságot is kapott. Múlt vasárnap a Szurkolók Az Állatkínzás Ellen nevű szervezet demonstrációt tartott Nagycserkeszen.

A brutális állatkínzás ügyét a Nyíregyházi Járásbíróság fogja tárgyalni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.