Nem lesz előrehozott választás

Tölgyessy: Gyurcsány most már végigcsinálhatja

Tölgyessy Péter szerint a költségvetés elfogadása után már nem lesz előrehozott választás, így Gyurcsány Ferenc a ciklus végéig maradhat. A Fidesz továbbra sem tud kijönni a válságcsapdából, az SZDSZ visszatért a "régi akolba", az MDF pedig bekerült a szocialisták erőterébe.

2008.12.01 11:27Magyar Rádió

A költségvetés elfogadásával lezárult az „őszödi szakasz” , Gyurcsány Ferenc valószínűleg a ciklus végéig marad, mert az európai parlamenti választásokig már nem érdemes, utána pedig nincs értelme kiírni az új választásokat - véli Tölgyessy Péter. 

Az alkotmányjogász szerint a Fidesz egyelőre továbbra sem tud kijönni a csapdából, nem tud mit kezdeni a kormányfő válságkezelő lépéseivel, mert ha támogatja azokat, legitimálja Gyurcsányt, ha nem, márpedig Orbán, a nép „bőrkabátos fia”, most ezt teszi, elidegeníti a pártot a gazdasági elittől. Az SZDSZ korábban nagyokat mondott ugyan, de nem lett belőle semmi, külső támogatóként simán megszavazta a büdzsét. Nyáron, ősszel esetleg még tehetett volna valamit, de már akkor kiderült, hogy a baloldali elit nem akarja sem a szakértői kormányt, sem az előre hozott választást, és a párt már ekkor felszállt arra a vonatra, ami idáig vezetett. 

Tölgyessy úgy látja, a párt most tulajdonképp becsületes módon járt el, 9 hónapig mégis bolondította az országot, visszatérése a régi akolba ugyanakkor mégis, mintha erősítené pozícióit, és a liberális párt akár újra bejuthat a parlamentbe. Az MSZP az örökösödési illeték megszavazásával, ami egyébként 17 milliárd forintos kiesést jelent, egyértelmű gesztust tett az MDF felé, amely mára bekerült a szocialisták erőterébe, finanszírozási és média-háttere még inkább a szocialistáktól függ - mondja az alkotmányjogász. Szerinte a párt helyzete most rosszabb, mint az SZDSZ-é, Dávid Ibolya megítélése is sokat romlott, mégis bejuthat a parlamentbe, mert a pártszerkezet 2010-ig nem fog jelentősen változni. A „zöldalternatíva” irányából megindult ugyan valamiféle próbálkozás, de ez nagyon értelmiségi képződmény, és a zöld programmal nem fogja tudni áttörni a magyar falakat.
 
A 2 százalék körül álló Jobbik, amely meg tudta nyerni Morvai Krisztinát, akár a Fidesztől is elvehet 1-2 százalékot, de esélye legfeljebb az EP-választásokon lehet, a nagy pártoktól ugyanis ilyenkor elmozdulhatnak a szavazók. Tölgyessy ugyanakkor ezzel sem számol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.