Légszennyezettség

Konkrét lépéseket sürget a Levegő Munkacsoport

Konkrét kormányzati lépéseket sürget a Levegő Munkacsoport a légszennyezettség visszaszorítása érdekében.

2017.01.07 00:30MTI

A következő napokban várható rendkívüli hideg miatt fokozódni fog a lakossági levegőszennyezés, ugyanis sokan tudatlanságból vagy gondatlanságból olyan tüzelőanyagokkal fűtenek (lignit, nedves fa, hulladékok), amelyek súlyosan szennyezik a környezetet. A civil szervezet szerint ennek elsősorban következetes tudatformálással lehetne elejét venni.

Közleményében a munkacsoport az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatait idézi, amely szerint Magyarországon évente több mint 14 ezer ember veszti életét idő előtt a szennyezett levegő miatt.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke hangsúlyozta: a légszennyezés csökkentése érdekében a kormánynak sokkal több pénzt kellene fordítania a lakosság felvilágosítására. Megjegyezte: bár már elindult a "Fűts okosan!" kampány, azonban kevesen ismerik. Különösen fontosnak nevezte, hogy betiltsák a lignit használatát lakossági fűtésre, mert az rendkívül környezetszennyező.

A szervezet már tavaly januárban eljutatta Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek 6 pontos javaslatcsomagját a légszennyezettség visszaszorítása érdekében - emlékeztetett Lukács András. Ebben a dokumentumban megfogalmazzák egyebek között a hatósági fellépés szükségességét az illegális lakossági égetések megakadályozására, hatékony szankcionálást javasolva. Szorgalmazzák továbbá a vizes fa árusításának a betiltását, mivel ennek az égetése sokkal nagyobb környezetszennyezéssel jár, mint a száraz fáé.

A Levegő Munkacsoport hangsúlyozza, hogy a rászorultak részére megfelelő tüzelőanyagot kell biztosítani, hogy ők is törvényes módon fűthessenek. A kormány 3 milliárd forint értékben biztosít szociális tüzelőanyag-támogatást, a szervezet szerint ennek az összegét legalább háromszorosára kellene emelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.