Török puccskísérlet

Kétszer is menekülniük kellett a magyaroknak a török reptéren

Szijjártó Péter külügyminiszter a Liszt Ferenc repülőtéren tartott doorstep sajtótájékoztatót.

2016.07.16 12:42ma.hu

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy nemrég telefonon egyeztetett török kollegájával, aki arról biztosította, hogy visszavették az ellenőrzést a fővárosban és zajlik a hadsereg elszigetelt része által kirobbantott puccs felszámolása. Ebben az államfő felhívására az utcákra özönlő tízezrek is a kormány segítségére voltak.

A magyar külügyminiszter elmondta, hogy hazánk külképviselete nem volt veszélyben, ugyanakkor az ankarai nagykövetség mellett pár utcával is zajlottak lövöldözések. Konzuli védelmet 175 magyar állampolgár kért a magyar nagykövetségtől.

A szakmai értékelések szerint nincs esély arra, hogy a puccsisták szervezetten külföldi állampolgárok ellen fordulnának.

Az isztambuli reptéren jelenleg fejetlenség uralkodik, nagyon nehéz egzakt információhoz jutni a járat törlések vonatkozásában. A terminálban tartózkodó magyaroknak az éjszaka során kétszer is másik helységbe kellett menekülniük hatósági felszólításra, amely sokakban okozott riadalmat.

A jelenlegi információk alapján kijelenthető, hogy sem a halottak, sem a sérültek között nincs magyar állampolgár, és veszélyben sincs senki.

Szijjártó azt kéri a Törökországban tartózkodó magyaroktól, hogy egyenlőre ha nem indokolt, ne hagyják el szálláshelyeiket.

Magyarország egyelőre a visegrádi országokhoz hasonlóan nem változtat Törökország utazási besorolásán.

A külügyminiszter az éjszaka történtekből arra a következtetésre jutott, hogy hazánknak még szorosabbra kell fonnia az együttműködést a mostani török vezetéssel, amely a stabilitás záloga a térségben. Úgy értékelte, hogy a puccsisták győzelmével az egész Európai Unió biztonsági helyzete került volna veszélybe.

A nizzai terrorcselekménnyel kapcsolatban Szijjártó megjegyezte: lassan halad a halottak azonosítása, de az alapján amit eddig tudunk, kijelenthető, hogy sem a halottak, sem az életveszélyes sérültek között nincsenek magyar állampolgárok. A 115 konzuli védelmet kérő magyar nagy részét sikerült telefonon utolérniük. A külügyminiszter szerint Európában az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen magas a terrorfenyegetettség, mint most.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.