Török puccskísérlet

A német külügyminiszter elítélte a puccskísérletet

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton elítélte a törökországi puccskísérletet és felszólított a demokratikus intézmények tiszteletére.

2016.07.16 12:17MTI

A német diplomácia vezetője közleményében kiemelte, hogy a legélesebben elítéli a törökországi "demokratikus berendezkedés erőszakos megváltoztatására irányuló valamennyi kísérletet".

Mindenkinek be kell tartania "a demokratikus és jogállami játékszabályokat", és gondoskodni kell a további vérontás megakadályozásáról - tette hozzá Frank-Walter Steinmeier. Szavai szerint a törökországi fejlemények mélyen nyugtalanítóak, de bátorító, hogy a török parlament pártjai elkötelezték magukat a demokrácia elvei iránt.

A külügyminisztérium szombatra virradó éjjel a lehető legnagyobb óvatosságra intette az Ankarában és az Isztambulban tartózkodó német állampolgárokat. Szombat délelőtt összeült a német kormány válságstábja. A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa és leányvállalata, az Eurowings törölte valamennyi Németország és Törökország között közlekedő szombati járatát.

Angela Merkel kancellár még éjjel szóvivője útján egy Twitter-üzenetben a demokratikus rend tiszteletére és az emberéletek megóvására szólított fel, és kiemelte, hogy a berlini vezetés "támogatja a megválasztott kormányt" Törökországban.

Az ulánbátori Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM) tartózkodó kancellár tudatta, hogy állandó kapcsolatban áll Sigmar Gabriel alkancellárral, a szociáldemokrata párt (SPD) elnökével, valamint az SPD-s külügyminiszterrel és Peter Altmaier kancelláriaminiszterrel.

Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető külpolitikai szakpolitikusa, Roderich Kiesewetter szombaton a meghiúsított puccskísérletről azt mondta, hogy radikalizálódás fenyegeti Törökországot. Ezért Recep Tayyip Erdogannak tisztogatás helyett az egység helyreállítására, a megbékélésre kell törekednie - emelte ki a politikus a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozva.


A szövetségi parlament (Bundestag) nagyobbik ellenzéki pártja, a Baloldal egyik társelnöke, Bernd Riexinger szerint Törökország előtt két út áll: "Erdogan vagy a katonai diktatúra". Az áldozatok mindkét esetben az emberi jogok, a demokrácia és a szabadság - írta a politikus a Twitteren.

A Bundestag másik ellenzéki pártja, a Zöldek társ-frakcióvezetője, Katrin Göring-Eckardt azt írta, hogy Törökországnak nem puccsra van szüksége, hanem szabadságra, demokráciára és szabad választásokra.

A 82 milliós Németországban él a legnagyobb török közösség Törökországon kívül, létszámuk 3 millióra tehető. A legtöbben Észak-Rajna-Vesztfáliában laknak, a tartományban működő török konzulátusok előtt éjjel szolidaritási tüntetéseket tartottak Recep Tayyip Erdogan török államfő mellett. A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése alapján Düsseldorfban, Essenben és Duisburgban több ezren demonstráltak, rendbontás nem történt. A Bild című lap beszámolója szerint a nyugati országrész más nagyvárosaiban, a többi között Stuttgartban és Hamburgban is tüntettek az államfő mellett a török konzulátusok előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.