Nem lehet a kívánt mértékben adót csökkenteni

A KDNP, az SZDSZ és az MDF nem támogatja a módosításokat

Sem a KDNP, sem az SZDSZ, sem pedig az MDF nem adja támogatását a jövő évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításához. Erről a vezérszónokok beszéltek a javaslat általános vitájának kezdetén pénteken a parlamentben.

2008.11.07 13:47MTI

Hargitai János (KDNP) úgy fogalmazott, hogy a költségvetést nem megalapozó törvények tárgyalását kezdte meg az Országgyűlés. Kóka János (SZDSZ) arról szólt, hogy a javaslat hozzányúl a számviteli törvényhez, de nem teszi egyszerűbbé azt, és érinti a nyugdíjkorrekciót, de nem hajt végre nyugdíjreformot. Herényi Károly (MDF) azt emelte ki, hogy a javaslat számos pozitívuma ellenére a hiányoktól szenved. Drasztikus módosító javaslatokkal azonban még javítható - tette hozzá.

Hargitai János (KDNP) azt mondta, nem tekinti nagy reformlépésnek a törvényjavaslatban a járulékalap egységesítését, bár azt helyes lépésnek tartja. Szólt arról, hogy a javaslat szerint a gyedben részesülők nyugdíjellátási fedezetét az egészségügyi alap fogja biztosítani, nem pedig a költségvetés. Ennek az lesz a következménye, hogy az érdemi gyógyító tevékenységre kevesebb forrás jut - vélekedett Hargitai János. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány a családok kárára fogja tovább konszolidálni a költségvetés helyzetét.

Kóka János (SZDSZ) kitért arra, hogy a külföldi tőzsdeindexek azt mutatják, a világgazdasági válság még nem érte el mélypontját. Hozzáfűzte: az OTP- és Mol-részvények csütörtökön több mint tíz százalékot vesztettek értékükből. Kapitalizmus nélkül nincs demokrácia - jelentette ki a liberális politikus, azzal, hogy megfogalmazása szerint a kapitalizmus belázasodott, kicsit köhög, de meggyógyul. A liberális vezérszónok azt mondta, ha a kormány eldöntötte volna, hogy hozzányúl a családi pótlék rendszeréhez, akkor most nem kellene hozzányúlni a tanárok 13. havi béréhez.

Az SZDSZ tudja, most nem lehet olyan mértékben adót csökkenteni, ahogyan a liberális párt szerette volna, de ha nem lesz semekkora csökkentés, az nagy hiba lenne - jelentette ki. Herényi Károly (MDF) szerint a költségvetési törvényjavaslattal szerkezeti problémák vannak. Mint mondta, a jövő évi büdzsét megalapozó egyes törvények módosítása 18 törvényt módosít, azonban igencsak felületesen. Jónak nevezte az előterjesztésben, hogy egységesülnek a közteheralapok.

Ugyanakkor egyetértett Kóka Jánossal abban, hogy a kormánynak hozzá kellett volna nyúlnia a családi pótlék rendszeréhez. Szólt arról, hogy nem a kormánynak lesz "nagy baja", ha nem lesz költségvetés, hanem Magyarországnak és tízmillió magyarnak nem lehet azt mondani: "történelmileg így alakult".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.