Kinevezés

Új rektora van a CEU-nak

A díjnyertes kanadai író, tanár, korábbi politikus és Kelet-Közép-Európát kiválóan ismerő történész a jelenlegi elnök-rektort, John Shattuckot követi, akinek vezetése alatt dinamikusan fejlődött az egyetem.

2016.05.07 09:30MTI

Michael Ignatieffet, a Harvard Egyetem Kennedy Kormányzástudományi Iskolájának professzorát, napjaink demokráciával, emberi jogokkal és kormányzással kapcsolatos kérdéseinek nemzetközi szakértőjét választotta egyhangúlag a Közép-európai Egyetem (CEU) szenátusa és kuratóriuma az intézmény ötödik elnök-rektorává - közölte a CEU csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a díjnyertes kanadai író, tanár, korábbi politikus és Kelet-Közép-Európát kiválóan ismerő történész a jelenlegi elnök-rektort, John Shattuckot követi, akinek vezetése alatt dinamikusan fejlődött az egyetem.

Az 1991-ben a magyar-amerikai filantróp, Soros György által alapított CEU az Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált posztgraduális felsőoktatási intézmény, amelynek küldetése a nyílt társadalom és a demokrácia eszméjének tanulmányozása és támogatása - fogalmaztak.

A közleményben idézték Soros Györgyöt, aki szerint John Shattuck vezetése alatt egyedülálló, globális intézménnyé fejlődött az egyetem, Michael Ignatieff pedig tudós, de jártas a politika világában is, ezért ideális választás a CEU vezetésére "ezekben a kihívásokkal teli időkben".

Michael Ignatieffet az egyetem új rektorának kiválasztására alakult, Jonathan Cole, a CEU kuratóriumi tagja és a Columbia Egyetem korábbi rektorhelyettese által vezetett bizottság javasolta és választotta ki, miután John Shattuck, aki hét éven át volt a CEU elnök-rektora, 2015 szeptemberében bejelentette, hogy az előzetes terveknek megfelelően július végével leköszön posztjáról. Az egyetem fenntartója a felsőoktatási törvénynek megfelelően az illetékes magyar hatóságoknál kezdeményezni fogja a kanadai professzor rektori megbízását.

John Shattuck vezetése alatt a CEU - 107 országból érkező hallgatói közösségével - a világ egyik leginkább nemzetközi egyeteme lett. A rektor vezetése alatt a CEU tantestülete rekordösszegű kutatási támogatást nyert, nagymértékben nőtt a jelentkező diákok száma, valamint az egyetem adományozóitól beérkezett pénzügyi támogatás mértéke is emelkedett. Az intézmény tudományos eredményeit nemzetközileg is magasan jegyzik - közölték.

Arra is kitértek a közleményben, hogy Michael Ignatieff a CEU által szervezett, A demokrácia határai című előadássorozat keretében már tartott előadást az egyetemen. Régi kötelékek fűzik Magyarországhoz, felesége, Zsohár Zsuzsanna magyar születésű. Doktorátusát a Harvard Egyetemen szerezte történelemből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.