Liget Budapest

Civilek demonstráltak a liget projekt ellen

Több mint ötszáz résztvevő formázta meg a "Ligetvédők szimbólumát", a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát.

2016.04.24 17:27MTI
MTI/Mohai Balázs

Civilek demonstráltak a Liget Budapest projekt ellen vasárnap a Városligetben, ahol több mint ötszáz résztvevő formázta meg a "Ligetvédők szimbólumát", a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát.

A megmozdulást rendező szervezetek képviselői elmondták: a demonstrációval a projekt leállítását, visszavonását követelik, és azt, hogy a közpark megújításáról induljon valódi társadalmi párbeszéd.

Lányi András író, ökopolitikus, a VAResLIGET.blog.hu képviselőjeként arról beszélt, hogy a Városliget Európa legrégebbi közparkja, és Budapest Európa egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosa. Aki itt egyetlen fát is ki akar dönteni, merényletet követ el a város lakói ellen - hangoztatta.

Szerinte azért kell a Városligetet "építési telekké" változtatni, mert a nemzeti galériát a liget közepén építenék fel, ugyanis a mostani épületét a várban a "kormányfő kiszemelte kormányzati reprezentáció számára".

Kiripolszky Csongor, a Ligetvédők képviseletében arról beszélt, hogy a projekttel a Városligetet, "a főváros tüdejét érte támadás".

Kiemelte: észre kell venni, hogy a társdalomnak kell olyan döntéseket kikényszerítenie, amelyek a társadalom akaratát tükrözik és az érdekeit szolgálják. "A hatalom a társadalmi konzultációt egyoldalú levelezéssé silányította, törvénnyel lehetetleníti el a sztrájkot és a népszavazást, sok tízezres tömegek demonstrációjáról, petíciójáról pedig nem is vesz tudomást" - jelentette ki.

Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország Egyesület vezetője azt mondta: a Városliget a világ első közparkja, meg kell őrizni és fel kell újítani. Ha 20-40 méter magas épületek lesznek itt, akkor a jelenlegi térélmény, a közparki funkció meg fog szűnni - tette hozzá.

Közölte, egy felmérés szerint a fővárosiak 75 százaléka ellenzi, hogy új épületekkel újítsák meg a Városligetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.