Országgyűlés

Fontos lépés a népszavazást érintő szabályozásban

Lehetővé válhat a párhuzamos aláírásgyűjtés.

2016.04.13 12:25MTI

Fontos előrelépés a népszavazást érintő szabályozásban, hogy lehetővé válhat a párhuzamos aláírásgyűjtés - mondta az igazságügyi tárca államtitkára a törvény módosításának vitájában. Völner Pál közölte: az azonos tárgyú népszavazási kérdések között ezentúl nem a kérdésbenyújtás sorrendje, hanem az aláírásgyűjtés gyorsasága fog dönteni. Az előterjesztés szerint a folyamatban lévő kezdeményezésekre is alkalmazni kell az új szabályt.

Az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára fontos előrelépésnek nevezte a népszavazás intézményének szabályozásában, hogy lehetővé válhat a párhuzamos aláírásgyűjtés. Völner Pál szerdán az Országgyűlésben a népszavazással összefüggő jogszabályok módosítására benyújtott kormányzati előterjesztés expozéjában kifejtette, hogy a továbbiakban nem a kérdés benyújtásának sorrendje, hanem az aláírásgyűjtés gyorsasága, sikeressége lesz a fő szempont.

Felidézte, hogy a hatályos szabályozás szerint nem nyújtható be azonos kérdés a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), s mivel februárban két párhuzamos kezdeményezés is volt, amihez több jogorvoslati eljárás kapcsolódott, fontos, hogy ne ismétlődjön meg ez az eset.

Az államtitkár változásként számolt be arról is, hogy az NVB által kiadott, egyedi azonosítóval ellátott íveken lehetne támogató aláírásokat gyűjteni. Az új szabályokat a folyamatban lévő kezdeményezésekre is alkalmazni kell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.