Illegális bevándorlás

Orbán Viktor köszönetet mondott Horst Seehofernek a megértésért

Köszöni, hogy Bajorország megértéssel, negatív előítéletek nélkül fogadta Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott.

2016.03.04 14:04MTI
MTI Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor ezt a Horst Seehoferrel folytatott budapesti tárgyalása után mondta. A közös sajtótájékoztatón a megbeszélést úgy kommentálta: "nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze", "nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a német kormányt".

Magyarország erős német kormányban, erős német kancellárban érdekelt - hangsúlyozta

Orbán: egy török megállapodás nem pótolhatja a határvédelmet

Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy az Európai Unió megállapodjon Törökországgal a migránsválság ügyében, de a magyar álláspont szerint a megegyezés a törökökkel nem pótolhatja "a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét".

A kormányfő ezt a Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel közös pénteki budapesti sajtótájékoztatón mondta, ahol a hétfőn esedékes EU-Törökország-csúcstalálkozóról kérdezték.

Orbán Viktor azt is mondta, tudja, hogy a törökökkel való megállapodás "pénzbe fog kerülni", de Magyarország vállalja a törököknek adandó összeg rá eső részét. Megerősítette továbbá, hogy Magyarország a migráció mértékét illetően a nullát tartja optimálisnak, ezért semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely alapján Magyarországra szállítanának át migránsokat Törökországból.

A kormányfő kiállt az európai uniós szerződések betartásának fontossága mellett is, meggyőződése ugyanis: ha megengedik, hogy "a szerződések be nem tartásának kultúrája" tovább terjedjen, "azzal megássuk Európa sírját".

Remélhetőleg sikeres lesz a hétfői EU-török csúcs

Horst Seehofer hangsúlyozta: a migránsok számát hosszú távon kellene csökkenteni, korlátozni, és ehhez meg kellene állítani a migránsáradatot az EU külső határain. Amíg ezt nem sikerül elérni, Bajorország támogatja a szigorú nemzeti ellenőrzéseket - közölte.

Hozzátette: ezt az álláspontot képviselték eddig is, és teszik a jövőben is. A bajor miniszterelnök kiemelte: a cél az, hogy ellenőrizhető szabályokat állítsanak fel a bevándorláshoz, olyan rendszert alakítsanak ki, amely működőképes, amelyre mi és a bevándorlók is hagyatkozhatunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.