Illegális bevándorlás

Seehofer: a Merkel-féle menekültpolitika a jogtalanság uralmához vezetett

A bajor kormány még a március 13-i tartományi választások előtt alkotmánybírósághoz fordulhat a szövetségi kormány menekültpolitikája miatt.

2016.02.10 10:37MTI

Angela Merkel német kancellár menekültpolitikája a jogtalanság uralmához vezetett - jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy szerdai lapinterjúban, amelyben azt is elmondta, hogy szerinte a kancellár "túl okos" ahhoz, hogy ne vonja le a megfelelő következtetéseket, a Bajorországot kormányzó jobboldali CSU pedig Angela Merkellel akarja megoldani a menekültválságot.

A Passauer Neue Presse című lapban megjelent interjúban Horst Seehofer jelezte, hogy a bajor kormány még a március 13-i tartományi választások előtt alkotmánybírósághoz fordulhat a szövetségi kormány menekültpolitikája miatt.

A müncheni vezetés megbízásából készült alkotmányjogi szakvélemény szerint a határ megnyitása tavaly szeptember 4-én jogsértés volt a szövetségi kormány részéről, panaszt emelni az alkotmánybíróságnál pedig a jogsértéstől számítva hat hónapon belül, vagyis március 4-ig lehet - vetették fel a PNP munkatársai, mire Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy tevékenységét nem igazíthatja választásokra kijelölt dátumokhoz, és nem is lenne érdemes eltekinteni az alkotmánybírósági eljárás megindításától vagy halogatni azt, csak azért, mert valahol választások lesznek, hiszen a német "emberek túl okosak ahhoz, hogy ezt ne vegyék észre".

A bajor kormányfő hangsúlyozta: érdemes volt küzdeni a menekültpolitika szigorításáért, és a bajor érvek egyre inkább meghallgatásra találnak a fővárosban. Ezt mutatja a két nagy menekültügyi reformcsomag, valamint az, hogy a szociáldemokrata munkaügyi miniszter a juttatások csökkentését sürgeti, a kancellár pedig állást foglalt amellett, hogy a polgárháborús menekülteknek haza kell térniük, amikor hazájukban helyreáll a béke, és a pénzügyminiszter anyagi ösztönzőkkel támogatná a hazájukba visszatérni hajlandó afgán menedékkérőket.

Ugyanakkor nem lehet abban "reménykedni, hogy egész évben tél lesz, és így kevesebb menekült érkezik", hanem "politikai döntéseket" is kell hozni. Ezért a bajor kormány még februárban mérleget készít és döntést hoz az alkotmánybírósági eljárás megindításának kérdésében - mondta Horst Seehofer, rámutatva, hogy Angela Merkel is megvonja a válságkezelési törekvések mérlegét a február 18-19-ei uniós csúcs után.

FB Official

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a CDU/CSU pártszövetség választói támogatottságának csökkenéséről szólva kiemelte, hogy "sajnos" bekövetkezett a "mélyrepülés", amelyet előre jelzett. Ennek ellenére a márciusi tartományi választásokon induló CDU-s jelölteknek "valós esélyük" van a miniszterelnöki pozíció megszerzésére.

"És higgyék el nekem: Angela Merkel túl okos ahhoz, hogy tartósan ne vonja le a helyes következtetéseket. A CSU pedig vele együtt akarja megoldani a problémákat, még akkor is, ha arra helyezzük a hangsúlyt, hogy megoldásokra van szükség végre" - mondta Horst Seehofer.

Március 13-án Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban tartanak helyi törvényhozási (Landtag-) választást. A legutóbbi felmérések szerint mindhárom tartományban a CDU a legnépszerűbb párt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.