Molnár Zsolt

Az MSZP sem zárkózik el egy esetleges alkotmánymódosítástól

Egy különleges jogrendi elem bevezetéséről szóló alkotmánymódosításról nem lehet úgy egyeztetni, hogy néhány órával az egyeztetés előtt küldenek ki egy "fércmunkát".

2016.01.13 09:53MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Az MSZP sem zárkózik el az alkotmánymódosítástól - mondta Molnár Zsolt MSZP-s képviselő a terrorveszélyhelyzet jogi szabályozásával összefüggésben a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel, hozzátéve: azt már az illegális migráció kapcsán is megfogalmazták, hogy a honvédség alkotmányos helyzete nincs rendben.

A terrorveszélyhelyzet jogi szabályozásáról kedden tartottak egyeztetést a Honvédelmi Minisztériumban, a megbeszélésen a két kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP képviseltette magát, az MSZP nem vett részt rajta. A kormány alkotmánymódosítást javasol, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a Kossuth Rádióban azt mondta: szimbolikus jelzés volt, hogy távol maradtak. Egy különleges jogrendi elem bevezetéséről szóló alkotmánymódosításról nem lehet úgy egyeztetni, hogy néhány órával az egyeztetés előtt küldenek ki egy "fércmunkát" - indokolt.

Molnár Zsolt szerint a magyar emberek iránti tisztelet is jelképezi, milyen súlyú ügyként kezel a kormányzat egy alkotmánymódosítást, különösen olyan kérdésekben, mint az ország nemzetbiztonsága, a biztonságpolitika, a terrorizmus. Felvetette, helyes-e, ha egy ilyen kezdeményezést a Honvédelmi Minisztérium "menedzsel".

Az, hogy a keddi egyeztetésre nem mentek el, nem azt jelenti, hogy általában nem vesznek részt az erről szóló tárgyalásokon - mondta Molnár Zsolt, hozzátéve: fel fogják tenni kérdéseiket, ugyanis szerinte a kormányzati javaslatnak vannak olyan elemei, amelyek terrorveszélyre hivatkozva aránytalan korlátozásokat tartalmaznak.

Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő a Kossuth Rádióban azt mondta, Tóbiás József MSZP-elnök a honvédelmi miniszternek írt levelében nem a Molnár Zsolt által felsorolt indokokkal magyarázta távolmaradásukat, hanem olyan, az MSZP által használt "lózungokkal", mint például hogy "Orbán Viktor hatalmának növeléséről van szó". Ezek pedig nehezen komolyan vehető érvek - értékelt.

Gulyás Gergely közlése szerint az egy belső kormányzati döntés, hogy ki terjeszti elő a javaslatot, ugyanakkor a honvédelmi miniszter "nehezen tekinthető illetéktelennek", amikor a javaslat része, hogy terrorveszélyhelyzet esetén a honvédség is segíthesse a rendőrség munkáját.

Olyan új biztonsági kihívással szembesült Európa, amellyel korábban nem. Európában erre mindenhol válaszokat keresnek - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezető-helyettese, megjegyezve: ötből négy parlamenti párt képes volt felfogni ennek súlyát, és alapvetően konstruktívan állt hozzá a keddi egyeztetéshez.

Kedd este az M1 aktuális csatornán Simicskó István honvédelmi miniszter is konstruktívnak nevezte a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőivel folytatott megbeszélést. Hozzátette: a pártok alapvetően egyetértettek abban, hogy terrorveszély esetén a magyar katonáknak legyen szerepe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.