Illegális bevándorlás

Európai ombudsman: a migrációs válság kezelésekor is be kell tartani az emberi jogokat

Az EU és az uniós tagállamok nyilvánvalóan nem voltak felkészülve a migrációs válságra, senki nem számított arra, hogy ilyen számban érkeznek emberek Európába, és már csak a tömeg nagysága miatt is veszélybe kerülhet az alapjogok, az emberi jogok védelme.

2015.12.02 15:14MTI

A migrációs válság jelentette kihívás kezelésekor sem szabad megfeledkezni az emberi jogok védelméről - mondta Emily O'Reilly európai ombudsman szerdán Budapesten, az MTI-nek adott interjújában.

Az európai ombudsman kifejtette: az EU és az uniós tagállamok nyilvánvalóan nem voltak felkészülve a migrációs válságra, senki nem számított arra, hogy ilyen számban érkeznek emberek Európába, és már csak a tömeg nagysága miatt is veszélybe kerülhet az alapjogok, az emberi jogok védelme.

Viszont fontos, hogy még e rendkívüli körülmények közepette sem sérülhetnek ezek a jogok, és az emberi jogok védelmével foglalkozó intézményeknek, így az ombudsmanoknak a feladata garantálni e jogok védelmét folyamatosan, minden helyzetben - magyarázta.

Megjegyezte: az emberi jogok védelme békés körülmények között természetesen egyszerűbb, de a nehéz helyzetekben is elengedhetetlen.

Úgy vélte, mivel egyes érintett országok - például Magyarország, Görögország, Olaszország vagy a nyugat-balkáni államok - szegényebbek a nyugat-európai országoknál, számukra nagyobb kihívást jelent a helyzet kezelése, így szorosabb együttműködésre van szükség a tehermegosztás érdekében, továbbá azért, hogy az alapjogok védelméről ne feledkezzenek el, hiszen ez az Európai Unió alapja.

Emily O'Reilly az európai ombudsman intézményéről beszélve kifejtette: ez a pozíció húsz évvel ezelőtt jött létre két-három dolgozóval, ma már 70-en segítik munkáját.

Bár sokan azt hiszik, hogy az európai ombudsman az uniós tagállamok ombudsmanjai felett áll, valójában az európai intézmények tevékenységének vizsgálatával foglalkozik. Az európai ombudsmanhoz fordulhatnak a polgárok, ha kifogásuk van az Európai Bizottság munkájával, olyan vállalatok ügyében, amelyek szerződésben állnak európai intézményekkel, és panaszt nyújthatnak be civil szervezetek, vagy olyanok, akik egy állásra jelentkeztek egy európai intézményhez, és úgy érzik, nem volt fair eljárásban részük - sorolta.

Hozzátette: a panaszok jelentős része az átláthatóságot, bizonyos dokumentumok, információk megismerhetőségét érinti.

Sok esetben viszont olyan panaszokkal fordulnak az európai ombudsmanhoz a polgárok, amelyek valójában az országuk ombudsmanjának hatáskörébe tartoznak, így ezeket az ügyeket átirányítják az illetékes biztoshoz - mondta Emily O'Reilly.

Közölte: évente mintegy húszezer ember veszi fel velük a kapcsolatot, 350-400 ügyben indítanak vizsgálatot, és általában elfogadják ajánlásukat. Magyarországról tavaly 49 panasz érkezett az európai ombudsmanhoz, ezek közül ötben indítottak vizsgálatot. Az európai ombudsmannal írásban vagy online is fel lehet venni a kapcsolatot, és magyar nyelven is lehet panaszt benyújtani hozzá - mondta Emily O'Reilly.

Az európai ombudsman közölte, hogy úgynevezett rendszerszintű vizsgálatokat is végeznek, például vizsgálódtak a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalásainak ügyében is, nagyobb átláthatóságot követelve.

A vizsgálat eredményeként az Európai Bizottság több dokumentumot, információt bocsát rendelkezésre - mondta.

Hozzátette: az Európai Bizottság általában megfogadja ajánlásait, hiszen ha nem így tesz, jelentést ír az Európai Parlamentnek, és akkor az EP előtt kell beszámolnia az ügyről a bizottságnak.

Azzal is foglalkoznak, hogy az egyes szakértői csoportokban mennyire kiegyensúlyozottak az érdekek, vagyis mennyire jelennek meg például a civil szféra és a vállalatok érdekei. Ugyancsak foglalkoznak a lobbitevékenység vizsgálatával, azzal, hogy ez miként befolyásolhatja az európai és a nemzetállami törvényhozást, ezzel kapcsolatban a legutóbb a Volkswagen-botrány is több kérdést felvetett - mondta.

Emily O'Reilly kitért arra is, hogy vizsgálják az uniós alapokkal kapcsolatos ügyeket, és azt is, hogy ha egy uniós tisztviselő a magánszférába távozik, miként oszt meg esetlegesen információkat a profit reményében. Jelentős ügyükként említette a Frontex vizsgálatát, hogy mennyiben érvényesültek az emberi jogok a visszatoloncolások alkalmával. E vizsgálatban 14 uniós tagállam vett részt.

Mint mondta, szorosan együttműködik az európai ombudsmanokkal, évente szemináriumot rendeznek, amelyen tapasztalatot cserélnek, megosztják a jó gyakorlatokat. Most is a szorosabb együttműködésről egyeztetet a magyar ombudsmannal - tette hozzá.

Emily O'Reilly közölte: célja megismertetni hivatalát az európai polgárokkal, ebből a célból korábban Ausztriában, Észtországban, Litvániában, Lengyelországban, Olaszországban, Hollandiában és Belgiumban is járt.

Az európai ombudsman délután részt vesz Az egy átláthatóbb és elszámoltathatóbb Európai Unióért című beszélgetésen az Európa Pontban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.