Migránsválság

Leszedi rólunk a keresztvizet a berlini sajtó

A Welt am Sonntag (WamS) című vasárnapi német lap vezércikkben foglalkozott Magyarországgal.

2015.11.29 17:02MTI

A konzervatív hetilap Európa orbanizációja: miért nem veszünk részt ebben című írásában a szerző, Alan Posener egyebek között kifejtette, hogy a kelet-európai rasszizmussal és antiszemitizmussal kapcsolatban egyesek "a Kelet +orbanizálódásáról+" beszélnek, holott "egész Európa orbanizálódik".

"Kelet-Európa nem a múlt, hanem a jövőbeni norma" - írta a WamS szerzője.

Németországban sokan abban hittek, hogy "az EU révén meghaladható a nemzet", mindenütt máshol viszont "a nemzetet akarják erősíteni az EU révén", ez pedig "vagy sikerül, vagy a nacionalizmus tönkreteszi az EU-t" - tette hozzá.

Van azonban egy tagállam, amely nem engedheti meg magának ezt a "kicsinyes nemzeti önzőséget", és ez Németország. Nem erkölcsi okok miatt, hanem azért, mert azonnal megbukna az EU, amelynek éppen Németország a legnagyobb haszonélvezője - fejtette ki Alan Posener.

Angela Merkel kancellár bár későn, de mégiscsak megértette ezt. Így a "kelet-európaiak érdekében", és a német iparral szembeszállva megszervezte az Oroszország elleni szankciókat , és "Orbán hálátlansága", illetve a saját pártjában keletkezett ellenállás dacára "drasztikusan csökkentette a menekültek által Magyarországra nehezedő nyomást", továbbá enyhíti a görögországi megszorítások szigorát és Tornado harci repülőgépeket küld Szíriába. "Miért nem tudja kommunikálni, hogy miért teszi mindezt?" - vetette fel a WamS vezércikkének szerzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.