Merényletek Párizsban

Megemlékezők tömege a budapesti Francia Intézetnél

Több százan gyűltek össze szombaton késő délután Budapesten, a Francia Intézet előtt a pénteki párizsi merényletek áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen.

2015.11.14 18:36MTI
Egy nő virágot helyez el a budapesti francia nagykövetség épülete előtt. (MTI/Mohai Balázs)

Trócsányi László igazságügyi miniszter felidézte, hogy nincs egy éve, amikor utoljára ugyanitt egy hasonló megemlékezésen vett részt, januárban, a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo ellen elkövetett támadás után. Akkor - mint fogalmazott - "azt reméltük, hogy ilyen szörnyűség nem történhet meg még egyszer".

A miniszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azt mondta: Magyarország osztozik Franciaország gyászában. Együtt érzünk a francia nemzettel - mondta Trócsányi László, aki szerint a Párizsban elkövetett merényletek nem csak Franciaország, hanem "mindannyiunk ellen irányultak", és "közös, európai értékeinket érte támadás".

"Most a gyász ideje van" - hangsúlyozta Trócsányi László, felidézve, hogy vasárnapra a magyar kormány is nemzeti gyásznapot hirdetett. Mint kiemelte: "ilyen tetteket semmi sem igazolhat". Magyarország nemet mond a terrorizmusra és a barbarizmusra - tette hozzá.

A miniszter idézett a Franciaországban 1789-ben elfogadott emberi és polgári jogok nyilatkozatából, és arra hívta fel a figyelmet: közös érdekünk, hogy alapvető emberi jogainkat, emberi méltóságunkat megvédjük. Nem mondunk le szabadságunkról - jelentette ki Trócsányi László, aki beszédét azzal zárta: "Éljen Franciaország, éljen Magyarország!, Vive la France, vive la Hongrie!".

A fokozott rendőri biztosítás mellett tartott rendezvényen rövid beszédet mondott Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete is, aki ugyancsak megrendültségének adott hangot.

A Francia Intézet előtt többen mécseseket gyújtottak, illetve virágot helyeztek el. Köztük volt Martonyi János volt külügyminiszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és felesége, továbbá Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, valamint több ellenzéki politikus: mások mellett Demeter Márta MSZP-s országgyűlési képviselő és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője és Csárdi Antal (LMP) fővárosi képviselő.

Az 5 órakor kezdődött megemlékezésen még egy óra múlva is hosszú sor állt a Francia Intézet előtt. Fiatalok és idősek, családok - köztük több, Magyarországon élő francia - gyertyagyújtással, virágokkal, néma főhajtással emlékeztek a pénteki párizsi terrortámadások áldozataira.

A péntek éjjeli véres merényleteknek 128 halálos áldozata van, 300-an megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Résztvevők a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon tartott megemlékezésen és gyertyagyújtáson a fővárosi Francia Intézetnél (MTI/Bruzák Noémi)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.