A 12. misszió

Önkéntes orvosokat küld Malawiba a Magyar Afrika Társaság

Szervezetük tizenkettedik missziójára egy általános orvost egy háziorvost és egy koordinátort küldenek az afrikai országba.

2015.10.17 06:30MTI

Önkéntes orvosokat küld Malawiba a Magyar Afrika Társaság (AHU). Szijjártó Sarolta, a társaság jószolgálati nagykövete az M1 aktuális csatornán péntek délután elmondta: szervezetük tizenkettedik missziójára egy általános orvost egy háziorvost és egy koordinátort küldenek az afrikai országba.

Szijjártó Sarolta hozzátette: Malawiban nem a legjobb az egészségügyi helyzet. Vannak kórházak, egészségügyi központok, de a nagy távolságok, illetve rossz útviszonyok miatt ezeket sokszor nehéz megközelíteni.

A Magyar Afrika Társaságnak ez a tizenkettedik orvosi missziója - mondta a Szijjártó Sarolta, megjegyezve: küldetésük népszerű, mindig nagy számban jelentkeznek orvosok.

A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az egy hónapos misszió vezető orvosa Jakkel Anna, kecskeméti háziorvos, aki immár ötödik alkalommal segíti az AHU orvosi munkáját az afrikai kontinensen, illetve augusztus óta folyamatosan segíti a migránsok egészségügyi ellátását a hazai befogadó állomásokon. Az orvosi csapat tagja még Pálinkás Edina általános orvos. Munkájukat Horváth Dorottya, a Magyar Afrika Társaság koordinátora segíti. A magyar szakemberek munkáját Szeremley Csaba, a Malawi Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) vezetője segíti.

Mint kifejtették: Malawiban az egészségügyi szolgáltatások színvonala nagyon alacsony, különösen vidéken, ahol egész évben maláriaveszéllyel kell számolni, emellett gyakori a kolerajárvány is az esős évszakban. A Magyar Afrika Társaság által, orvosi és humanitárius segítségnyújtás céljából kidolgozott és koordinált programok elsődleges célja a gyógyítás, valamint a fejlődő országokban az egészségügyi dolgozók kritikus hiányának mérséklése. A misszióban résztvevő magyar orvosok az orvosi segítségnyújtás mellett informális módon képzik tovább a malawi kollégáikat.

Az AHU eddigi misszióiban csaknem három tucat orvos, mintegy 34 ezer beteget látott el - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.