Országgyűlés - illegális bevándorlás

Cseh nagykövet: hosszú távú megoldást kell találni

Nemcsak a jelenlegi bevándorlási helyzet kezelésére kell közös megoldást találni, hanem a kérdés hosszú távú rendezésére is.

2015.10.05 12:36MTI

Juraj Chmiel budapesti cseh nagykövet az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén szólalt fel.

Jelenleg Csehország tölti be a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elnöki posztját, és a diplomata az ebben az időszakban országa által tervezett programról beszámolva kiemelte: Prága az egyéves elnöki periódusban a V4 belső kohéziójának erősítését, az energetikai együttműködést, az európai szomszédságpolitikát és az unió bővítését, a biztonsági és védelmi együttműködést, a szolidaritás elvét, továbbá az infrastruktúra fejlesztését helyezi középpontba.

A nagykövet a migránsokkal kapcsolatos kvótákról tartott uniós szavazás előnyének nevezte, hogy végre lezárult a hosszas vita a javaslatról, és most már foglalkozhatnak más, fontosabb kérdésekkel a bevándorlási helyzet megoldásáért.

Közölte: Csehország nem támadja meg jogilag a kvótákról született döntést, de az unión belüli szabad mozgás joga miatt nem hiszi, hogy a jelenlegi jogi környezetben a kötelező kvótarendszer jelentené a megoldást.

A megoldás az Európai Unión kívül van - tette hozzá.

Firtl Mátyás (KDNP) kérdésére a diplomata azt mondta, vélhetően az október végi választás és Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének befolyása miatt szavazta meg Lengyelország - ellentétben a többi visegrádi országgal - a kvótarendszert.

Bana Tibor, a bizottság jobbikos alelnökének felvetésére Juraj Chmiel azt is elmondta, hogy Prága támogatja a magyar kormányt a határzár ügyében, ugyanis meg kell védeni az EU külső határát.

Magyarország nem az első uniós tagállam, amely kerítést épít. Bár a menedékkérőkről valóban gondoskodni kell, nekik is be kell tartaniuk a szabályokat - mutatott rá.

A cseh diplomata emlékeztetett, országa július 1-jén vette át a V4 vezetését, a cseh elnökség mottója: V4 bizalom.

A visegrádi együttműködés ma is fontos része az érintett országok külpolitikájának, hiszen a négy ország sok területen kooperál és konkrét eredményeket ért el - magyarázta. Véleménye szerint bár nem mindig jutnak konszenzusra az országok, mindenképpen hasznos, ha koordinálják álláspontjukat a külpolitikai kérdésekben.

Juraj Chmiel szerint a V4 sikerét bizonyítja, hogy külső országok egyre inkább keresik az együttműködés lehetőségét a csoporttal és annak egyetlen intézményével, a Visegrádi Alappal.

A nagykövet megjegyezte: a cseh elnökség idején több magas szintű találkozót rendeznek, egyeztetnek majd a V4-es államfők, miniszterelnökök, a külügyminiszterek pedig mások mellett a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség térségéből származó kollégáikkal is tanácskoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.