Péterfalvi Attila

Üzleti vagy magáncélok nem indokolhatják a biometrikus azonosítást!

A biometrikus azonosítás sok adatvédelmi aggályt vethet fel, ezért kell olyan szabályozás, amely meghatározza, milyen célból lehet használni a felállítandó biometrikusadat-központot.

2015.09.29 09:20MTI

A biometrikus azonosítást csak és kizárólag a legfontosabb alapvető állami célok indokolhatják, például a bűnüldözés vagy a nemzetbiztonság; üzleti vagy magáncélok azonban nem - mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

Péterfalvi Attila szerint a biometrikus azonosítás sok adatvédelmi aggályt vethet fel, ezért kell olyan szabályozás, amely meghatározza, milyen célból lehet használni a felállítandó biometrikusadat-központot.

Az adatvédelmi biztos arról beszélt, a biometrikus adatokat a megváltoztathatatlan tulajdonságokból, jellemzőkből nyerik, például az arc pontjaiból vagy a járás elemzéséből, mivel azok elválaszthatatlanul hozzátartoznak az emberhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.