NAIH

Péterfalvi: az infótörvény módosítása nem sért alapvető jogokat

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint felelőtlenség lenne előre kijelenteni azt, hogy az információszabadságról szóló törvény módosítása megsérti az állam alapjogvédelmi kötelezettségét.

2015.07.20 08:44MTI

Péterfalvi Attila a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent interjúban hangsúlyozta: bízik abban, hogy a végrehajtási jogszabályok bölcs belátással korlátozni fogják a lehetséges költségtérítés mértékét, az adatbirtokos szervek tevékenységét pedig olyan jogalkalmazási kultúra hatja majd át, amely összhangban van az alaptörvénnyel.

"Nem fogjuk szó nélkül hagyni, ha azt látjuk, hogy bármilyen illetékes a törvényi lehetőségekkel visszaélve megpróbál irreálisan magas, a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot sértő költségtérítést kicsikarni az adatigénylőtől" - fogalmazott.

Ha azt tapasztaljuk, hogy az adatgazdák az információszabadság korlátozására próbálják felhasználni az új szabályokat, akkor "a NAIH akár törvénymódosítást is kezdeményezhet a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog érvényesüléséért" - fogalmazott Péterfalvi Attila.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.