Illegális bevándorlás

Kormányszóvivő: Horvátország cserbenhagyta Magyarországot

Míg a horvátok folyamatosan szállítják a magyar határra az illegális migránsokat, Magyarországon pedig "regisztrálunk, és ellátunk minden, hozzánk érkező illegális migránst".

2015.09.19 14:10MTI

Horvátország nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is cserben hagyta, és feladott minden, rá nézve is érvényes jogi kötelezettséget - jelentette ki a kormányszóvivő szombaton Mohácson, sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán beszámolt arról, hogy a horvátok folyamatosan szállítják a magyar határra az illegális migránsokat, Magyarország pedig teljesíti és a továbbiakban is teljesíteni fogja az unióval kapcsolatos eljárásokhoz kötődő feladatait.

"Regisztrálunk, és ellátunk minden hozzánk érkező illegális migránst" - fogalmazott. A kormányszóvivő utalt arra, hogy Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök bejelentette az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását, amellyel további ötszáz ember, így összesen 900 önkéntes segítheti a déli biztonsági határzár építését, végezheti a kiszolgáló feladatokat és egyéb munkákat.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról szólt, hogy pénteken a szerb határszakaszon 288 határsértőt fogtak el, a horvát szakaszon Beremend, Letenye, Gyékényes és Magyarbóly határátkelőhelyen buszokkal és vasúton több mint 8 ezer migráns érkezett, akiket regisztrációs és gyűjtőpontokra szállítottak.

Akik a regisztrációnak nem voltak hajlandóak alávetni magukat, továbbmentek Ausztria felé - tette hozzá.

Közlése szerint szombaton a szerb határszakaszon 108 határsértőt fogtak el, az ásotthalmi határátkelőt reggel hét órakor sikerült megnyitni, és készek tárgyalni a többi átkelő megnyitásáról is, ha Szerbia garantálja, hogy nem kerül sor a közlekedés és a határ biztonságát érintő rendbontásokra.

A horvát határszakaszon tíz óráig 2900 migráns jött, közülük 1800 vasúton érkezett Gyékényesre, azaz pénteken és szombaton összesen mintegy 11 ezer bevándorló lépett Magyarország területére - mondta Bakondi György. Beszámolt arról is, hogy éjszaka elkészült a magyar-horvát határszakaszra 41 kilométeren tervezett műszaki határzár első védvonala, a kerítés építése viszont a terepviszonyok miatt nehezebb lesz, mint a magyar-szerb határon.

A főtanácsadó kitért arra, hogy január óta több mint 209 ezer határsértővel szemben intézkedtek, 172 ezer 801-en nyújtottak be menedékkérelmet, szeptember 15. óta 133 ember ellen indult büntetőeljárás, a két tranzitzónában 69-en, a befogadóállomásokon 1068-an vannak.

Szerbia felől özönlenek Horvátországba a migránsok, így nem lehet arra számítani, hogy rövid időn belül megállna az "áradat" - jegyezte meg.

Bakondi György a magyarbólyi vasútállomáson történtekkel kapcsolatban hangoztatta, hogy az esetet az országos rendőrfőkapitány bizottsággal vizsgáltatja ki.

A vonat vezetőjét előállították, jelenleg szabadlábon védekezhet - fűzte hozzá.

Kovács Zoltán kérdésekre válaszolva leszögezte, fénykép- és videofelvételek tanúskodnak arról, hogy a migránsokat kísérő horvát rendőrök fegyverrel érkeztek, és az már nem volt náluk, amikor felvették az adataikat.

"Ezt ki kell vizsgálni, ne spekuláljunk, várjuk meg a végét, de a tegnapi bejelentés minden szempontból megállta a helyét" - mondta.

A kormányszóvivő közölte, hogy a migránsok szállítása a horvát és magyar hatóságok egyeztetése nélkül történt, az esettel összefüggésben a tiltott határátlépéstől a fegyveres belépésen keresztül a vasúti közlekedés biztonságának veszélyeztetéséig számos bűncselekmény gyanúja vetődik fel.

Kovács Zoltán újságírók érdeklődésére hangsúlyozta azt is, hogy a rendőrség röszkei határnál gumilövedéket nem, csak az engedélyezett, rendszeresített, a támadással arányos eszközöket használt a támadás elhárítására.

"Az ott történt eseményekkel összefüggésben a legképtelenebb állítások, csúsztatások, hamisítások hangzanak el, láthatóan nemcsak a politika, hanem a magukat szakmainak nevező szervezetek is mindent elkövetnek a valóság meghamisítására" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.