Illegális bevándorlás

Segélyszervezetek is segítenek a horvát és az osztrák határnál

Péntek éjjel felállítottak egy nagyméretű sátrat, ahol a Horvátországból tömegesen érkező migránsokat és menekülteket élelmiszerrel és ivóvízzel látják el.

2015.09.19 11:44MTI

A horvát és az osztrák határnál is segítenek magyar segélyszervezetek: a beremendi határállomáson az Ökumenikus Segélyszervezet hozta létre legújabb bázisát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az osztrák és a horvát határnál étellel, innivalóval, ruhákkal, takarókkal, kötszerekkel látja el a Horvátországból érkezett migránsokat, menekülteket.

Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy péntek éjjel felállítottak egy nagyméretű sátrat, ahol a Horvátországból tömegesen érkező migránsokat és menekülteket élelmiszerrel és ivóvízzel látják el.

A fűtött sátor gyerekek és családok ideiglenes befogadására is alkalmas - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a segélyszervezet munkatársai és önkéntesei már pénteken, az első órákban csaknem 2500 ember ellátásáról gondoskodtak. Az azonnali segítségre különösen a gyerekek esetében volt nagy szükség, mivel a bevándorló családok a pélmonostori gyűjtőhelyen nem kaptak megfelelő ellátást - jegyezte meg.

Kis Boáz közölte: a segélyszervezet kedden felállított, magyar humanitárius szakemberekből, tolmácsokból és önkéntesekből álló mobilcsapata az elmúlt napokban három országban napi 1500-2000 embert látott el. Elsőként Horgosnál, a határ közelében lévő táborban békésen várakozó menedékkérők számára osztottak vizet, valamint élelmiszercsomagokat, majd Bezdánban folytatták a segítségnyújtást.

A magyar segélyszervezet mindeközben szerb partnere, a szintén ökumenikus karitatív szervezet, az Ekumenska Humanitarna Sluzba munkájának támogatásával is segít a kialakult válsághelyzetben - hangsúlyozta a sajtóreferens.

Jelezte: az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtést indított, hogy folytatni tudják a rendkívüli segélyprogramot. Ehhez a 1353-as adományvonalra indított hívással vagy SMS-sel 250 forint adománnyal, valamint a www.segelyszervezet.hu honlapon keresztül történő online adományozással lehet csatlakozni.

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben azt írta: a szeretetszolgálat munkatársai hajnal két óráig 45 autóbuszt számoltak össze Szentgotthárdnál, egy, a határon álló csarnoknál kialakított gyülekezőhelyen, ahova egész éjszaka érkeztek a menekülteket, migránsokat szállító autóbuszok.

Éjszaka ivóvízzel, forró teával, szendvicsekkel várták a Horvátországból Magyarbólyba küldött "menekültvonat" mintegy ezer utasát, de azokat is ellátták, akiknek kötszerre vagy meleg ruhára volt szükségük.

Szombat reggel a szeretetszolgálat nyugat-dunántúli regionális szervezete újratöltötte a Szentgotthárdnál elfogyott készleteket, hogy a gyűjtőpontra a hétvégén érkező migránsokat, menekülteket is el tudják látni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.