Paksi bővítés

Lázár: Paks II. teljesíti az Euratom célkitűzéseit

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy jóváhagyta a paksi erőmű kapacitásfenntartásáról szóló szerződést a műszaki tartalmat illetően.

2015.09.10 17:36MTI

Az Európai Bizottság szerint Paks II. teljesíti az Euratom-szerződés célkitűzéseit - magyarázta az uniós döntést a tárcavezető, emlékeztetve: a brüsszeli testület ahhoz már korábban hozzájárult, hogy Magyarország tartósan Oroszországtól vásároljon üzemanyagot a Paks II. atomerőműhöz.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint a kormány ismét közelebb került ahhoz, hogy hosszú távon - a következő 60 évben - biztosítottak legyenek Magyarországon az olcsó áram előállításának feltételei.

Lázár János arról is beszélt, hogy 2016 végétől összesen 3,4 millió háztartásban szolgáltathat energiát a nemzeti közműcég. Ez lényegében azt jelenti, hogy "visszaszereztük azt a vagyont és azt a jogot, amit 1995-ben az akkori szocialista kormány privatizált, rászabadítva az országra több 100 százalékos gáz-, áram- és távhőáremelést" - fogalmazott.

A tartós rezsicsökkentés egyik zálogaként hivatkozott az állami közműszolgáltatásra, hozzátéve: újabb rezsicsökkentés előkészítésére is lehetőség lesz a következő két évben. Beszámolt arról, hogy a kormány folyamatos lépéseket tesz az Elmű és az ÉMÁSZ egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágának megszerzésére. Hozzátette: a távhőrendszer kiépítése és az önkormányzati szektortól történő átvétele körülbelül 2-3 évet vesz igénybe.

A miniszter úgy összegzett: 2016-ban minden háztartásban az állam fog gázt szolgáltatni, 2017-ben megkezdődik az áramszolgáltatás, és 2017-2018-ban minél több helyen állami távhőszolgáltatást szeretnének.

A kormány jövő kedden tartja következő ülését, Lázár János tájékoztatása szerint a témák között szerepel majd a bevándorlási helyzet, a közigazgatási bürokrácia-csökkentéshez kapcsolódó törvénycsomag, egyházi fejlesztések, a pécsi magasház ügye és a nemzeti drogellenes stratégia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.