Illegális migráció

Folyamatosan érkeznek a migránsok Röszkére

Akár 5 ezer illegális bevándorló érkezhet Szerbia felől szerdán. A röszkei gyűjtőponton egyre többen vannak, és már az önkéntesek is kezdik feladni...

2015.09.09 20:54MTI

Kedden több zavargás is kitört a röszkei gyűjtőponton, előbb a vasúti síneken tört egy nagyobb csoport Szeged felé, este pedig a több száz szökevényt migránst a régi 5-ös úton könnygázzal állították meg a rendőrök. Szerdán is folyamatosan érkeztek napnyugtakor a migránsok Röszkére, a magyar-szerb határra, ahol a Horgos-Szeged vasútvonal miatt nem épült gyorstelepítésű drótakadály.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A síneken százak álltak, de a határt átlépők beszámolója szerint a vajdasági oldalon még többen várakoznak. Az érkezők többsége szíriainak vallja magát, de szép számmal akadnak Afganisztánból érkezők is.

A migránsok az újságíróktól igyekeznek megtudni, milyen sors vár rájuk, a legtöbbjüket az érdekli, ha el tudnak jutni Nyugat-Európába, hátrányuk származik-e abból, ha a regisztrációs folyamat során a magyar hatóságok az uniós előírásoknak megfelelően rögzítik ujjlenyomatukat.

Egy afgán férfi elmondta, hogy Belgrádból busszal érkeztek Magyarkanizsára, majd a Tisza-parti városból három euró fejében egy újabb busz szállította el őket közvetlenül a zöldhatár mellé Horgosra.

Röszkén a Dugonyi úti rendőrségi gyűjtőpontra kisebb-nagyobb csoportokban napközben is érkeztek határsértők, őket a rendőrség folyamatosan igyekezett elszállítani a röszkei idegenrendészeti előállítókba, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az ország különböző részein működő létesítményeibe.

A gyűjtőponton sok magyar és külföldi segélyszervezet igyekszik gondoskodni a migránsok ellátásáról: a családok bébiételt és előre elkészített tápszert kapnak, illetve a rászorulók egészségügyi ellátáshoz is hozzájuthatnak. A civilek és jótékonysági szervezetek mellett nagyon sok újságíró is dolgozik a helyszínen a világ minden tájáról, majdnem egy tucatnyi műholdas közvetítőkocsi paraboláját látni. A külföldi újságírók számát jó jelzi, hogy a rendőrök automatikusan angolul szólnak az operatőrökhöz vagy a fotósokhoz, ha arrébb akarják terelni őket az érkező buszok útjából.

Szerdán délután az önkéntesek egy csoportja nekiállt az út két oldalán, a szántóföldeken spontán létrejött tábor takarításának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.