Illegális bevándorlás

Az UNHCR folyamatosan segíti a Röszkére érkezőket

Hetek óta dolgoznak a határon, segítik az érkezőket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) munkatársai.

2015.09.06 18:14MTI

A szervezet magyarországi szóvivője, Simon Ernő a rendőrség röszkei gyűjtőpontján elmondta, elsősorban azokra a menekültekre igyekeznek odafigyelni, akiknek különleges szükségletei vannak, például sürgős orvosi ellátásra szorulnak. A terepen dolgozó munkatársak emellett információval látják el a rendkívüli magyarországi helyzetről a szervezet brüsszeli és genfi központját is.

Magyarország aláírója az ENSZ menekültügyi egyezményének és az Európai Unió tagja, így feladata gondoskodni a menekültekről, míg például Jordániában, Törökországban vagy Libanonban maga az UNHCR működtet menekülttáborokat - mondta Simon Ernő.

A szervezet abban igyekszik közreműködni, hogy a magyarországi eljárás minél inkább zökkenőmentes legyen, megfeleljen a hazai érdekeknek, és tiszteletben tartsa a menekültek emberi méltóságát - fűzte hozzá.

A szóvivő hangsúlyozta, a határok őrizete minden ország joga és kötelessége, de ez nem jelentheti azt, hogy bármilyen akadályt állítanak azok elé, akik menedékkérelmet kívánnak benyújtani. A menekültjog olyan alapvető emberi jog, amelyet az Alaptörvény is rögzít. Garantálni kell azok biztonságát, akik saját országukból, ahol háború dúl, az életveszély elől menekülnek - tette hozzá.

A szakember kifejtette, minden egyes kérelmet egyedileg kell elbírálni, bár ez a jelenlegi számok mellett hatalmas feladatot jelent, de - mint mondta: - "saját érdekünkben nincs más megoldás".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.