Illegális bevándorlás

Migration Aid: több mint kétezer ember van a budapesti tranzitzónáknál

Az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén. A helyszínen tartottak sajtótájékoztatót a helyzetről.

2015.08.31 12:40MTI

Zsohár Zsuzsanna, a migránsokat segítő Migration Aid civil szervezet szóvivője hétfőn Budapesten, a Nyugati pályaudvar tranzitzónájában tartott sajtótájékoztatón.

A szóvivő arra szólította föl a magyar hatóságokat, engedjék, hogy az őket befogadó Németországba távozzanak azok az emberek, akiknek papírja van arról, hogy Szíriából érkeztek. "Ebben az esetben már nem a szögesdrót az akadály, hanem csupán egy papír, amit alá kellene írni" - jegyezte meg Zsohár Zsuzsanna, hozzátéve, a menekültek és a magyar lakosság körében is fesztültséget kelt, hogy ezek az emberek nem ott vannak, ahol menedéket kínálnak nekik.

Szerinte az elmúlt két hétben hat napon keresztül nem dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, így mintegy 12 ezer menekült tábori beutaló papír nélkül érkezett az ország belsejébe. Öket a civil szervezeteknek kellett ellátniuk, amit csak a nagymennyiségű adomány révén tudnak megoldani.

Hozzátette: sokan érkeznek sérülésekkel vagy kiszáradva, éhesen Budapestre, a Migration Aid értesülése szerint "az az általános gyakorlat, hogy mivel négy óra fogva tartás után étellel kell ellátni a fogvatartottakat, s különböző szervek három és fél óra után áthelyezik az egyik asztalról a másikra a papírt".

Zsohár Zsuzsanna hozzátette: az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén, hozzátéve, álláspontjuk szerint a magyar kormány törvényt sért, például azzal, hogy nem biztosít az érkezőknek anyanyelvű tolmácsot, nem kezeli kiemelten az érzékeny csoportokat, így gyerekek több száz kilométert vonatoznak egyedül.

Német kormányszóvivő: nincsenek különvonatok

Németország nem indít különvonatokat Magyarországra a szír menedékkérőkért - közölte hétfőn a német kormányszóvivő.

Steffen Seibert a Twitter mikroblogportálon azt írta, hogy "nincsenek különvonatok", és "az uniós jog érvényes", amely szerint "aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást".

A kormányszóvivő arra, a Twitteren megjelent értesülésre reagált, amely szerint Németország budapesti nagykövetségének szervezésében a német állam "chartervonatokkal" szállítja el Magyarországról Németországba a szír menedékkérőket.

Az értesülésre a német külügyminisztérium is reagált, a Twitteren azt írták, hogy "tudomásunk szerint kacsáról van szó".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.