ÁSZ

Az ÁSZ szabálytalanságokat tárt fel az agrárkutató és génmegőrzési intézeteknél

Számos szabálytalanságot tárt fel a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alá tartozó agrárkutató és génmegőrzési intézetek 2008-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése során az Állami Számvevőszék, egyebek mellett a pénzügyi- és vagyongazdálkodás területén.

2015.08.13 10:54MTI

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a Halászati és Öntözési Kutatóintézet, a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, a Növényi Diverzitás Központ működését vizsgálták.

A számvevők szerint az intézetek vezetői által kiadott szabályozások több esetben nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. Három intézmény nem, vagy nem a teljes ellenőrzött időszakban működtetett kockázatkezelési rendszert, egyes ellenőrzött években öt intézmény vezetője nem alkotott szabályzatot a monitoring tevékenységre.

Négy intézet nem rendelkezett előirányzat-felhasználási tervvel, három esetben hiányzott a likviditási terv. Szintén három intézménynél előfordult, hogy a jogszabályi előírás ellenére nem folytattak le közbeszerzési eljárást. Egy szervezet 2011-2012-ben megsértette a kormány által elrendelt beszerzési tilalmat.

Az intézetek a kezelésükben, tulajdonukban lévő vagyontárgyak bérbeadási, értékesítési folyamatát - két intézmény esetében a szolgálati lakások kivételével - nem határozták meg.

A szervezeti átalakítások előkészítésének és lebonyolításának szabályszerűségét az ÁSZ 2014. június 30-ig terjedő időszakra vonatkozóan értékelte, és megállapította, hogy azok részben feleltek meg az előírásoknak, szakmai megalapozásuk, gazdaságossági számításokkal való alátámasztásuk elmaradt.

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a szakminisztérium az intézetek alapító okiratainak szükséges módosításait három esetben késve, illetve nem készítette el. A tárca a vizsgált időszakban két intézménynél egyáltalán, további három intézménynél 2008-2009. között nem végzett ellenőrzést.

Az Állami Számvevőszék a földművelésügyi miniszternek, valamint az ellenőrzött intézetek, illetve jogutódaik főigazgatói, igazgatói részére fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.